Delstaten Nebraska förbjuder abort efter 12 veckor

Publicerad

Politikerna i delstaten Nebraska i USA har röstat för ett förbud mot abort efter 12 veckor, skriver tidningen The Hill. Även könsbekräftande vård för minderåriga med könsdysfori förbjuds.

För att lagarna ska börja gälla måste Nebraskas republikanske guvernör Jim Pillen ge sitt godkännande, något han väntas göra.

Delstatens republikaner förlorade en omröstning i förra månaden då man la fram ett förslag om att förbjuda abort efter sex veckors graviditet. Detta sedan en enda republikansk representant lagt ner sin röst.

Att man nu röstat igenom ett förbud efter 12 veckor beskrivs som en kompromiss av republikaner, men som ett ”extremt” beslut av demokrater, skriver The Hill.

Följer andra delstaters exempel

Republikanerna har motiverat förbudet mot könsbekräftande vård för minderåriga med att barnen hindras från att ta beslut som de senare i livet ångrar. Motståndarna har beskrivit lagen som transfobisk, sagt att den inskränker barnens och föräldrarnas frihet samt försätter patienternas liv i fara.

Om guvernören skriver under lagen så blir Nebraska den 19:e delstaten att förbjuda könsbekräftande vård för minderåriga och den 20:e att begränsa rätten till abort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.