Demokraternas toppkandidater debatterade på scen i Houston, Texas. Foto: Robyn Beck / AFP / TT

Demokraternas toppkandidater debatterade i tv

Uppdaterad
Publicerad

Natten till fredag svensk tid ställdes Demokraternas tio mest populära presidentkandidater för första gången mot varandra i en tv-debatt. Debatten pågick i tre timmar, och på förhand handlade mycket om toppkandidaterna Joe Biden och Elisabeth Warren.

– Men det var inte så mycket fyrverkerier mellan dem. Det var nog en medveten strategi säger Elizabeth Walentin, statsvetare som tidigare jobbat för Demokraterna.

Kina, Nordkorea, sjukvård, vapen och Trump. Under den tre timmar långa debatten på Texas Southern University i Houston, USA, hann Demokraternas toppkandidater beröra flera ämnen.

– De hade längre tid på sig och det hjälpte faktiskt. Det blev mer av en policy-debatt, och man fick höra deras resonemang och deras svar, säger Elizabeth Walentin i Morgonstudion.

Biden i ledning

Mängden kandidater till trots är det alltjämt tidigare vicepresidenten Joe Biden som leder i opiniosundersökningarna. På förhand handlade mycket om honom och Elisabeth Warren. Enligt Elizabeth Walentin tillhör de två olika falanger inom Demokraterna.

– Jag anser att vi borde debattera sjukvården. Senatorn (Warren, red. anm.) säger att hon är för Bernie men jag är för Barack. Jag anser att Obamacare funkade sa Joe biden, varpå Elisabeth Warren svarade:

– Vi står alla i skuld till president Obama. Han förändrade amerikansk sjukvård från grunden och ålade landet att ge sjukvård till alla. Nu är frågan: hur kan vi förbättra det? Jag tror att det är genom att alla får tillgång till sjukvård.

Kina, Nordkorea och Trump

Den sittande presidenten fick ta emot en hel del kritik under kvällen, bland annat för sin handelspolitik. Bland annat liknade senatorn Kamala Harris Trumps handelspolitik med mannen bakom skynket i Trollkarlen från Oz.

– När man drar undan skynket visar han sig vara väldigt liten, sa hon.

Även Bernie Sanders gav sig på honom.

– Trump förstår uppenbarligen ingenting. Trump tror att handelspolitik är en tweet klockan tre på morgonen, sa han.

Nästa debatt kommer att hållas i Ohio den 15 oktober.

Fakta: De ledande aspiranterna

Nedanstående tio presidentaspiranter kvalificerade sig till Demokratiska partiets tv-sända debatt. För att få vara med måste en aspirant antingen ha haft minst 2 procents stöd i fyra opinionsmätningar (nationella eller i någon av de viktiga tidiga primärvalsstaterna) och ha fått ekonomiskt stöd minst från 130 000 givare i 20 olika delstater.

Aspirant Titel Aktuellt stöd i procent bland Demokraternas väljare

Joe Biden tidigare vicepresident och senator 26,8

Bernie Sanders senator från Vermont 17,3

Elizabeth Warren senator från Massachusetts 16,8

Kamala Harris senator från Kalifornien 6,5

Pete Buttigieg borgmästare från Indianastaden South Bend 4,8

Andrew Yang affärsman 3,0

Beto O'Rourke tidigare kongressledamot från Texas 2,8

Cory Booker senator från New Jersey 2,3

Amy Klobuchar senator från Minnesota 1,2

Julián Castro tidigare bostadsminister 1,0

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.