Under dagen skedde sammandrabbningar mellan demonstranter och polis på flera platser i Hongkong. Demonstranter byggde barrikader och kastade bensinbomber och polis svarade med tårgas och vattenkanoner. I stadsdelen Tsuen Wan sköt polisen en person, som senare uppgavs vara en 18-årig man.
– Man ska se det som en eskalering eftersom det är första gången som skjutit en demonstrant med skarp ammunition. Tidigare har det skjutits varningsskott och folk har skadats av gummikulor, säger Bengt Norborg.
Opereras under kvällen
På videofilmer som uppges visa händelseförloppet ser man en svartklädd person bli skjuten i bröstet från nära håll av en kravallpolis. Personen som blir skjuten har gasmask, bär på en sköld och svingar en metallstav eller liknande mot polisen.
Hongkongs polischef Stephen Lo säger på kvällen att det var försvarsbart och inom lagens ramar att skjuta, eftersom poliser attackerades med stickvapen och gatsten av demonstranter.
– När en polis uppfattade det som att andra polisers liv var i fara avlossade han ett skarpt skott, säger Stephen Lo.
Han uppger att 25 poliser skadats och över 180 personer har gripits under tisdagen, som han beskriver som en av de mest våldsamma och kaotiska dagarna i Hongkongs historia.
Enligt sjukvårdsmyndigheten i Hongkong så opereras den skottskadade 18-åringen under kvällen. En källa inifrån sjukhuset säger till South China Morning Post att han träffats i en lunga, men att hans tillstånd är stabilt.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger i ett uttalande att det är oproportionerligt att använda skarp ammunition, även om det inte finns något försvar för våld från demonstranternas sida.
– Det riskerar bara att förvärra situationen, säger Raab och uppmanar båda sidor till lugn.
Sammanlagt så har minst 66 personer skadats under dagens protester, för två av dem är tillståndet kritiskt och två av dem har allvarliga skador, uppger sjukvårdsmyndigheten sent på kvällen lokal tid.
”Två olika bilder av Kina”
Dagens protester skedde samtidigt som firandet av Kinas 70-årsjubileum på Himmelska fridens torg. Bengt Norborg säger att det var viktigt för proteströrelsen att firandet inte skulle sätta någon prägel på Hongkong.
– Det är tydligt att proteströrelsen ville provocera så mycket som möjligt och ställa paraden i Peking i skymundan. Man kan tänka sig att Peking inte är så förtjusta i att det sker sammandrabbningar mellan polis och demonstranter samtidigt som paraden.
– Det ger två olika bilder av läget i Kina.
Bengt Norborg säger att de mer militanta krafterna i proteströrelsen, som beväpnar sig med gatsten och bensinbomber och söker konfrontation, riskerar att skrämma bort personer som stämmer in i kraven på demokrati men inte ställer upp på våld och vandalism.
– Oskyldiga kan lida av ökande våld, så det är risk att våldet splittrar.
Att protesterna nu pågått under flera månader kan trötta ut delar av rörelsen, men Bengt Norborg tror att en stor andel är beredd att fortsätta.
– Nästan alla som jag ser protestera är unga och där finns jättemycket passion och vilja till förändring.