Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren dementerar Iraks försvarsdepartement att landets försvarsminister Najah al-Shammari är misstänkt för bidragsbrott i Sverige. Foto: SVT, Hadi Mizban/TT

SVT:s korrespondent om Irak: ”Demonstranterna kräver hela regeringens avgång, även försvarsministerns”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens avslöjanden om Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, som har visat sig vara svensk medborgare och misstänkt för bidragsbrott i Sverige, har fått spridning även i irakiska medier. Men uppgifterna dementeras av landets försvarsdepartement som hotar med rättsliga åtgärder mot flera tidningar. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren reder ut hur historien betraktas från irakiskt håll.

Vad skriver irakiska medier om försvarsministern?

– Många irakiska medier har under helgen rapporterar om försvarsministerns svenska medborgarskap och att han utreds för bidragsbrott i Sverige. På tisdagen skriver flera tidningar att al-Shammari utreds för folkrättsbrott i Sverige i samband med att hundratals demonstranter dödats under protesterna i Irak.

Iraks försvarsminister svensk medborgare

– Samtidigt skriver det irakiska försvarsdepartement på sin Facebooksida att uppgifterna om al-Shammari är falska och att man utsett en svensk advokat för att stämma svenska och arabiska tidningar som publicerat uppgifterna.

Vad har försvarsministern för anseende?

– Han är inte en välkänd minister som alla känner till. Irak lamslås sedan två månader av demonstrationer mot den utbredda korruptionen i landet – och demonstranterna kräver hela regeringens avgång, även försvarsministerns. 

– I förra veckan fick Shammari ett relativt stort genomslag i medierna efter att han sagt att det inte är irakisk militär som står för det dödliga våldet mot Iraks demonstranter. Under en resa till Paris sa al-Shammari att det är en ”tredje part” som står för dödandet av civila. Han syftade då på de Iranstödda miliser som har stort inflytande i Irak. Enligt försvarsministern är det de Iranstödda miliserna som skjuter skarpt mot demonstranterna. 

Hundratals människor har dödats. Vad är det senaste kring protesterna i Irak? 

– Sammanlagt ska minst 350 människor ha dödats och fler än 15 000 skadats sedan protesterna tog fart i början av oktober. Demonstranterna protesterar mot korruptionen. Miljoner människor saknar tillgång till fungerande skolor och sjukvård, el- och vattenförsörjning – trots att Irak har stora oljetillgångar och egentligen är ett rikt land.

– Många av demonstranterna riktar också sin ilska mot grannlandet Iran som har stort inflytande i Irak. Jag och fotograf Pernilla Edholm var på plats i Bagdad för en vecka sedan och protesterna visar inga tecken på att mattas av. Amnesty international kallar det som just nu pågår i landet för ett blodbad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iraks försvarsminister svensk medborgare

Mer i ämnet