Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I dag är det vi men efter oss kommer det att vara de andra” – se demonstrationerna i Paris efter den uppmärksammade våldtäkten Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Demonstrationer i Paris mot antisemitism efter uppmärksammad våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två trettonåriga pojkar har häktats efter att i helgen ha gruppvåldtagit en tolvårig judisk flicka i en förort till Paris. Polisen uppger att dådet hade antisemitiska förtecken.

Pojkarna överföll flickan i en park och hon fick utstå misshandel, dödshot och en brutal gruppvåldtäkt. Enligt polisen ska de jämngamla pojkarna ha yttrat antisemitiska skällsord under övergreppet.

En tredje pojke, tolv år gammal, ska ha varit med men inte ha deltagit i våldtäkten. Han har släppts på fri fot.

Demonstrationer i Paris

Under onsdagskvällen demonstrerade hundratals mot antisemitismen utanför Paris stadshus.

En del bar plakat med budskapet: ”Våldtogs som tolvåring för att hon var judisk”.

– Icke judiska fransmän måste förstå att vi är kanariefågeln i gruvan och att i dag är det vi, men efter oss är det de homosexuella, kvinnor och folk som inte tycker som dem, säger en demonstrant till Reuters.

Antisemitisk våg

Sedan den 7 oktober har Frankrike upplevt en våg av antisemitism, skriver Le Monde. Enligt tidningen var antalet antisemitiska dåd trefaldigt fler under inledning av 2024 jämfört med året innan. Nästan 13 procent av dessa förekommer i skolmiljö.

President Emmanuel Macron ska under onsdagen även ha sagt till sina ministrar att antisemitismen är ett hot mot franska skolor. Han uppmanar skolor att föra samtal om rasism och hat mot judiska personer.

Splittrat samhälle

Våldtäkten äger rum före ett blixtinkallat nationellt val som ska hållas från den 30 juni. Valet utlystes av president Macron efter att Marine le Pens ytterhögerparti Nationell samling blev mer än dubbelt så stort som regeringspartiet i EU-valet.

Marine le Pen beskyller på X ”extremvänstern” och deras ”stigmatisering av judar med anledning av Israel-Palestina-konflikten”

Ledaren för yttervänsterpartiet Jean-Luc Mélenchon fördömde efter våldtäkten ”antisemitisk rasism” i ett inlägg på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.