Nya drönarbilder visar förstörelsen i Palmyra

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsarmén har tillsammans med ryskt flyg nu återtagit den antika staden Palmyra från terrorgruppen IS. Nya drönarbilder visar på förstörelsen i staden vars ruiner blivit fler på grund av IS systematiska förstörelse av monumenten.

Den syriska armén uppges ha full kontroll över hela området, enligt armétalesmän. Och nu kan man se vilka skador IS har tillfogat den antika syriska staden.

Palmyra som ligger 20 mil nordost om Syriens huvudstad Damaskus var ett av världens kulturella centrum under de första århundradena efter Kristus, en korsväg för flera antika civilisationer, enligt UNESCO. IS sprängde förra året flera kända monument; Baal Shamin och Beltemplen liksom begravningstorn och en triumfbåge som stod i 1.800 år.

Terroriströrelsen IS

Amfiteatern som finns kvar använde IS som offentlig avrättningsplats. Bland de som avrättades fanns bland andra stadens förre chefsarkeolog.

IS spängda monument ska återuppbyggas

Terrorgruppen IS ockuperade Palmyra under tio långa månader. De nya drönarbilderna visar på den omfattande förstörelsen av staden och dess världsarv.

Syriens riksantikvarie och chef för historiska föremål Maamoun Abelkarim hade fruktat det värsta:

– Dock är området i huvudsak ganska bra och Palmyras triumfbåge och gamla tempel ska återuppbyggas, säger han till AFP.

Abdulkarim menar att Palmyra kan återbyggas igen – på bara fem år.

– Vi har den kvalificerade personalen, kunskapen och forskningen, säger han.

Tveksam

Men Annie Sartre-Fauriat, Syrienexpert på Unesco, är mycket tveksam till den optimistiska tidsplanen.

– Alla är upphetsade över att Palmyra har 'befriats', men vi bör inte glömma allt som har förstörts, säger hon.

Hon pekar bland annat på att romerska tempel, en antik triumfbåge och berömda gravar totalförstörts. Sartre-Fauriat tvivlar exempelvis djupt på planerna på att återställa det berömda Beltemplet.

– Vi kommer inte att återuppbygga någonting som har förvandlats till damm. Återuppbygga vad? Ett nytt tempel? Jag tror att det finns sannolikt andra prioriteringar i Syrien före att återuppbygga ruiner.

Vinna poänger

Sartre-Fauriat säger att Palmyra utsattes för mycket förstörelse och plundring också när syriska regeringsstyrkor höll platsen 2012-2015. Hon känner sig inte trygg ”så länge som syriska armén är där”, påminner om att kriget ännu inte är slut och har en krass syn på återtagandet av Palmyra.

– Det var en operation av politiska och mediala skäl avsedd att ge poänger hos den allmänna opinionen för Bashar al-Assads regim.

Palmyra har en mycket lång historia

Det antika Palmyra med sin konst och arkitektur från de första århundradena kombinerar grekisk-romersk teknik med lokalt och persiskt inflytande. Området bestod fram tills IS ockupation av bland annat en över kilometern lång kolonnad, en romersk akvedukt och en utomordentligt nekropolis, ett begravningsområde med över 500 gravar. Innan kriget i Syrien hade Palmyra ca 150.000 besökare årligen.

Palmyra

Oasstaden Palmyra finns sedan 1980 på FN-organisationen Unescos världsarvslista.

Staden ligger nordost om Damaskus i Syrien och var ett av världens kulturella centrum under de första århundradena efter Kristus. Från den tiden fanns ett flertal storartade ruiner bevarade. Staden, särskilt de moderna delarna nordost om ruinerna, kallas även Tadmur.

Palmyra nämns första gången på en skrivtavla från 1800-talet före Kristus som en rastplats för karavaner från Medelhavet på väg österut.

Staden blev en rik metropol under romarriket tack vare handeln med kryddor, parfym, silke och elfenben. Palmyras tempel byggdes efter att staden förklarades som en fri stad av den romerske kejsaren Hadrianus år 129, och då kunde driva in skatt.

Palmyras rikaste invånare under romarriket byggde fler än 500 rikt dekorerade gravar i staden. De mest kända är de så kallade torngravarna med flera våningsplan.

Sedan IS intog staden i maj i fjol har gruppen förstört Baalshamintemplet, Beltemplet, Triumfarken och flera av de bäst bevarade gravarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet