• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sverige får migrationsportfölj i EU-kommissionen – ”ett väldigt stort förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar Ursula von der Leyen, tillträdande EU-kommissionsordförande, vilken laguppställning hon vill ha de kommande fem åren. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) föreslås få migrations- och inrikesportföljen.

EU-kommissionen är det organ som utformar de lagar som EU-parlamentet röstar om och har på så vis stort inflytande i hur EU-länderna styrs. Kommissionen sitter på femårsbasis och i dag offentliggör alltså den tillträdande EU-kommissionsordföranden Ursula von der Leyen vilka länder som får vilka portföljer.

Sedan tidigare är det klart att regeringen har nominerat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som Sveriges nya EU-kommissionär efter Cecilia Malmström (L).

Ylva Johansson föreslås blir kommissionär med ansvar för migration- och inrikesfrågor. Det är en tung portfölj som innebär att hon bland annat blir ansvarig för Schengenfrågor och gränskontroller. Men det är också en tuff portfölj – migration har varit en stor fråga inom EU de senaste åren och hårda förhandlingar väntar.

– Det känns som jag har fått väldigt stort förtroende från Ursula von der Leyen eftersom jag har fått en väldigt svår och tung portfölj med flera frågor som varit olösta under en längre tid, säger Ylva Johansson på en presskonferens och fortsätter:

– Mitt uppdrag blir att göra ett omtag kring en rad frågor som kräver lösning.

I en intervju med SVT Nyheter säger Ylva Johansson att även den inre säkerheten ska prioriteras i syfte att stoppa gränsöverskridande brottslighet och kriminalitet. På frågan om hon är redo att kasta det så kallade asylpaketet i soptunnan svarar hon:

– Det är alldeles för tidigt att svara på det. Nu ska jag sätta mig in i frågorna och träffa min företrädare.

Tycker du att färre människor ska söka asyl i EU?

– Vi ska fortsätta ha en asylrätt, det är viktigt att människor som flyr från krig och förföljelse har rätt att få sin sak prövad. Men det är också viktigt att den som får nej faktiskt återvänder.

”Har varit låsningar under en lång tid”

Ylva Johansson lyfte bland annat ett fungerande asylsystem och en förbättrad yttre gränskontroll som prioriterade områden.

– Jag tror att de här frågorna hänger ihop med varandra och det är det här jag kommer ta itu med.

Inom en snar framtid vill Ylva Johansson ha bilaterala samtal med alla medlemsländer för att diskutera just de här frågorna.

– Inom flera områden har det varit låsningar under en lång tid, en polariserad situation får man väl säga.

Stefan Löfven: ”Hedrande”

Statsminister Stefan Löfven har kommenterat portföljen för TT:

”Det är hedrande för Sverige att vår kandidat Ylva Johansson tilldelats kommissionsportföljen migration och inre säkerhet. Det är en tung portfölj på områden som är mycket viktiga för vår union. EU ska ha ett asylsystem som är stabilt och hållbart över tid. Det behövs tas ett helhetsgrepp i migrationspolitiken på allt från samarbete med länder utanför EU till säkerhet vid våra gränser”.

Sylvie Goulard från Frankrike får i sin tur ansvar för industripolitiken medan Didier Reynders, Belgien, blir justitiekommissionär. Valdis Dombrovskis från Lettland blir ekonomiansvarig medan finska Jutta Urpilainen blir kommissionär med ansvar för internationella partnerskap.

Ska godkännas av parlamentet

Ylva Johansson och övriga kommissionärer ska nu godkännas av EU-parlamentet, vilket görs genom utskottsförhör och en omröstning i slutet av oktober. Den nya kommissionen kommer tillträda den 1 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.