• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den här t-shirten kan få dig gripen i Belarus

Publicerad

Fredspristagaren Ales Bjaljatski har gripits ett tjugotal gånger av den belarusiska regimen. Enligt aktivisten Siarhej Sys kan man få problem bara genom att bära en t-shirt som föreställer Bjaljatski och andra aktivister. 

– Man kan stoppas, frågas ut, gripas..., säger Siarhej Sys.

I juni 2021, i kölvattnet av de massiva demonstrationerna mot president Lukasjenkos diktatur som bröt ut efter presidentvalet i augusti 2020, fängslades fredspristagaren Ales Bialjatski. Det är långt ifrån första gången den belarusiske människorättskämpen grips, men denna gång utan rättegång eller fällande dom. 

– Det här tortyrmaskineriet upphör aldrig. Det är svårt att förstå att det mitt i Europa, i ett civiliserat land, sker hemska brott mot människorätten, mot belarusisk lag och mot grundlagen, säger aktivisten Alena Masljukova i SVT:s serie Nobel 2022: Porträtten.

Alexander Lukasjenko kallas för Europas sista diktator och har suttit vid makten i Belarus sedan 1994. Årets fredspristagare Ales Bjaljatski har kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter, och emot Lukasjenko, sedan 80-talet.

Mitt under stora protester och demonstrationer 1996 grundade Bjaljatski människorättsorganisationen Vjasna för att ge stöd till fängslade demonstranter och deras familjer. Sedan dess har den belarusiska regimen på olika sätt försökt tysta honom.

Lär dig mer om årets nobelpristagare i Nobel 2022: Porträtten på SVT Play, eller den 10 december klockan 17:30 i SVT2. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.