Amira Smaijc i dold kamera och Amira Smaijc i närbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Amira Smajic döms till tre månaders fängelse. I dokumentären Den svarta svanen agerar hon mullvad åt danska journalister i ett försök att kartlägga yrkeskriminella, Foto: SVT/Den svarta svanen

”Den svarta svanen”-juristen döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Huvudpersonen i den danska dokumentärserien ”Den svarta svanen” döms till fängelse, enligt danska TV2.

Amira Smajic närvarade inte när domen meddelades.

Juristen Amira Smajic döms till tre månaders fängelse, varav två villkorligt, för att ha förfalskat ett anställningskontrakt och ljugit för en domstolsanställd.

Enligt domen har Amira Smajic, tillsammans med en företagare som också är åtalad i målet, förfalskat ett anställningsavtal som visade att en anställd i företaget var skyldig företaget lön, i avsikt att kunna ansöka om konkurs.

Till förhandlingen som hölls på fredagen kom både åhörare och press, men Amira Smajic själv saknades. Enligt hennes försvarsadvokat Berit Holmstrøm var anledningen att klienten är sjuk.

Domaren beslutade dock att förhandlingen skulle fortgå.

Rådgivare åt kriminella

Under tio års tid var juristen Amira Smajic rådgivare åt kriminella i Danmark. Hon hjälpte dem till exempel med penningtvätt och fusk med miljöcertifikat.

I TV2-dokumentären agerar juristen mullvad åt danska journalister för att kartlägga yrkeskriminella och deras samspel med toppadvokater och affärsmän. Själv hävdade hon att hon gjorde detta i ett försök att bryta med sitt gamla liv.

Dokumentären har lett till att flera högt uppsatta personer har polisanmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.