väljare med gröna och röda flaggor väntar på valresultatet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Taiwan går till val matas invånarna med desinformation som ska påverka befolkningens inställning till väst. Hör SVT:s korrespondent Tilde Lewin om var desinformationen i Taiwan kommer från. Foto: YASUYOSHI CHIBA/TT/SVT

Desinformation om ”förgiftat griskött” och ”stulet blod” sprids i Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har stulit taiwanesernas blod och gett det till USA för att skapa biologiska vapen. Så lyder propagandan som kan påverka utgången för lördagens ödesval.

Desinformation från kinesiska aktörer har fått stor spridning inför lördagens presidentval i Taiwan. Detta kan komma att bli helt avgörande för befolkningens inställning till väst, rapporterar BBC.

– Desinformationen, som experterna säger kommer från Kina, misstänkliggör DPP-politiker, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

DDP är det ledande partiet i Taiwan och bedriver generellt politik som betonar landets självständighet från Peking.

Giftigt griskött

Att Taiwans befolkning förgiftas med amerikanskt griskött är ett annat bevisat felaktigt påstående som sprids inför det ödesmättade valet.

Denna desinformation är bara en del i en bredare kampanj, som forskare tror kan påverka utfallet.

– Det handlar om allt från misstro mot den demokratiska processen och falska rapporter om röstfusk till mer fantasifulla konspirationsteorier om regeringspartiet DPP, säger Tilde Lewin.

”Valet som avgör världens framtid”

Valet i Taiwan har beskrivits som ”presidentvalet som avgör världens framtid” och kan komma att bli ett jämnt lopp mellan de två största partierna.

– Frågan är om regeringspartiet DPP får sitta kvar en mandatperiod till eller om Koumintang-partiet, som är för en närmare relation till Kina, får ta över, säger Tilde Lewin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.