Desmond Tutu är död

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikas tidigare ärkebiskop och Nobelpristagaren Desmond Tutu har avlidit, 90 år gammal, meddelar det sydafrikanska presidentämbetet.

– Det är chocktillstånd här, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås som befinner sig i Kapstaden. 

Desmond Tutu var en kyrkoledare och anti-apartheidaktivist som belönades med Nobels fredspris år 1984 för sin icke-våldsamma kamp mot rasåtskillnadssystemet. Han har även stöttat hbtq-rörelsen och stått upp för hiv-smittade personers rättigheter.

Afrikakorrespondent Johan Ripås beskriver Tutu som en enande symbol.

– Han har varit personen som alla här i Sydafrika har kunnat ta till sig. Han klassas som den, efter Mandela, absolut mest prominente personen i den sydafrikanska frihetskampen, säger Ripås.

”Har testamenterat oss ett befriat Sydafrika”

Under 80-talet, när Nelson Mandela och många andra ledare från African National Congress (ANC) satt fängslade, blev Tutu ansiktet utåt för kampen mot apartheid-systemet även utanför Sydafrika genom sina många resor. 

”Ärkebiskop emeritus Desmond Tutus bortgång är ett till kapitel av förlust i vår nations farväl till en generation av framstående sydafrikaner, som har testamenterat oss ett befriat Sydafrika”, skriver landets president Cyril Ramaphosa på Twitter.

Ledde sanningskommission

Efter Sydafrikas första demokratiska val 1994 utsåg presidenten Nelson Mandela Desmond Tutu att leda den sannings- och försoningskommission som verkade i Sydafrika. Kommissionens uppdrag var att utreda övergrepp begångna under apartheidåren.

Desmond Tutu har även blivit utsedd till hedersdoktor vid Uppsala universitets teologiska fakultet.

1960 prästvigdes Tutu i den anglikanska kyrkan och 1986 blev han dess första svarta ärkebiskop.

Desmond Tutu somnade in i sitt hem i Kapstaden den 26 december. Han blev 90 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.