Den afghanske presidenten besökte i veckan Sverige och Agenda fick en exklusiv intervju. Den handlade bland annat om de många afghaner, till stor del ensamkommande barn, som söker sig till Sverige.
Vad säger ni till Sveriges regering när den undrar varför det efter över tio år av bistånd och militärt stöd är så stor utvandring av afghaner till Sverige?
– Dels finns det en bild av att gatorna i Europa och speciellt Sverige är av guld. Berättelser om människor som har varit framgångsrika har bidragit till det. Men det handlar också om otrygghet. När missiler faller över oss och självmordsbombare spränger människor i luften finns det en del individer som vill ta framtiden i egna händer och trotsa farorna, svarar Ashraf Ghani.
”Rikt land med fattiga invånare”
– Dessutom finns det kriminella nätverk som smugglar människor. De är helt ihopväxta med den ekonomiska brottsligheten och ägnar sig åt människorov, tillägger han och fortsätter:
– Här har vi ett gemensamt problem och vi behöver en gemensam strategi för att angripa alla dess dimensioner. Lösningen är att stabilisera Afghanistan. Vår tragedi är att potentiellt är vi ett rikt land med väldigt fattiga invånare. Våra naturtillgångar, vårt geografiska läge, våra mineral- och vattenresurser är enorma. Vi måste få andrum så att vi kan fokusera på att eliminera fattigdomen. Det är vår stora utmaning.
Om Sverige vill skicka tillbaka asylsökande som inte fått asyl, skulle ni ta emot dem?
– Vi har åtaganden enligt gällande avtal och fördrag. Praxis måste följas. Men en god nyhet, som vår ambassadör delgett oss, är att de senaste två månaderna har en betydande frivillig returtrafik börjat. Människor kommer till vår ambassad, ber om pass och åker tillbaka. De har insett att de förhållanden som målats upp för dem inte existerar. Och en del av dem förstår att deras framtid finns i Afghanistan, säger Ashraf Ghani.
Vill ni att Sveriges regering ska skicka tillbaka asylsökande?
– Sveriges och Afghanistans regeringar har skrivit på överenskommelser. Praxis måste följas och parterna måste uppfylla sina åtaganden, säger den afghanske presidenten.
”Omgivna av fientliga styrkor”
Enligt en FN-rapport är säkerhetssituationen i Afghanistan allvarlig eller mycket allvarlig i över hälften av landets regioner. Vad är er kommentar till det?
– Det stämmer. Vi är omgivna av fientliga styrkor, bland annat regionala terroristgrupper. Varje tänkbar terroristorganisation försöker få fotfäste i vårt land. Dessutom hotas vi av IS som är ett nytt fenomen. Det viktiga är att fastställa vad vi har åstadkommit, inte var vi befinner oss. Våra säkerhetsstyrkor står emot, även om vi har lidit förluster. Varje dag i veckan de senaste sju månaderna har vi utkämpat strider i minst 14 till 17 olika områden. För två år sedan trodde ingen att våra styrkor skulle kunna klara något sådant. Men säkerhet kan inte uppnås utan stabilitet.
Ashraf Ghani konstaterar också att i den del av världen där hans land ligger finns det inte några bilaterala spelregler.
”Några länder har bistått angriparna”
– När Frankrike attackeras, reser sig resten av Europa i solidaritet. När vi angrips, har några länder tyvärr bistått angriparna eller gett dem en fristad, säger han.
Presidenten menar att man bör jämföra hur läget i landet var när där fanns stora internationella styrkor med vad afghanerna har åstadkommit på egen hand på senare år.
– Det viktigaste är att vi på egen hand tar striden och leder den. Människor dör i onödan. Vi behöver regionalt samförstånd och internationellt stöd för att nå diplomatiska lösningar och möjliggöra att bilaterala åtaganden efterlevs, slår han fast.
Är ni oroad över IS ökade närvaro i Afghanistan?
– De har ryckt fram i två områden i Afghanistan. I dag är de på reträtt. Men vi måste förstå att detta är våldsnätverk som snabbt ömsar skinn. Hotet är verkligt, men vår förmåga att hantera det är också betydande. Vi och våra internationella allierade fokuserar nu på mål på medellång sikt, för att försäkra oss om att dessa rörelser utrotas och att de inte bara bemöts reaktivt.
”IS är version 6.0”
Ni har slagits mot talibanerna i många år. Ser ni några likheter mellan dem och Islamiska staten?
– Det finns olikheter. IS är ett nytt fenomen. Den form av våld som de representerar är ny. Där är de mycket olika al-Qaida. Om al-Qaida var som Windows version 1.0 (Microsoft får ursäkta) är IS version 6.0, säger presidenten.
Han framhåller att både talibanerna och IS är djupt involverade i den kriminella ekonomin och i den drogrelaterade ekonomin. Därför är det, menar han, viktigt att förstå den ekonomiska brottsligheten, annars kan vi inte till fullo förstå hur de här organisationerna finansierar sig.
– En stor del av talibanerna är afghaner men en lika stor eller troligen större del är pakistanier. Så detta är ett fenomen som överskrider regioner och landgränser. Deras mål kan – hoppas jag – hanteras i en politisk process, så att de kan omvandlas till ett legitimt politiskt parti och underkasta sig folkets dom. Det kan vi inte hoppas på med IS.
Intervju i Agenda söndag 6 december 2015 kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.