Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daria Korolenko, analytiker och jurist på OVD-info. Foto: Arkiv/Pontus Stark

”Det går emot både rysk och internationell rätt”

Publicerad

Tusentals människor har redan dömts enligt de nya lagarna om ”misskreditering” och ”falska uppgifter” som tillkom efter krigsutbrottet i Ukraina.

– Vi tror att det här handlar om att skrämma människor, säger Daria Korolenko, analytiker och jurist som arbetar med att hjälpa dem som blir anklagade.

Rättsorganisationen OVD-Info består av frivilliga jurister och volontärer som hjälper de som blir anklagade för att misskreditera armén eller spridning av falska uppgifter, eller blir arresterade vid demonstrationer eller andra protestaktioner mot kriget.

Över 3400 personer har hittills dömts enligt de nya lagarna. Bland dessa är de flesta administrativa ärenden, med bötesstraff som påföljd. Men 75 fall är så kallat straffrättsliga, där den åtalade riskerar upp till femton års fängelse.

– Vi tror att det här handlar om att skrämma människor från att våga opponera sig mot kriget, säger Daria Korolenko, analytiker och jurist på OVD-Info.

”Tyst medgivande”

Flera fall har fått stor uppmärksamhet i media, både i Ryssland och utomlands. Till exempel har en person dömts för att ha skrivit ordet specialoperation inom citationstecken i sociala medier.

Ett annat fall handlar om en person som stod bredvid en demonstration. Han anklagades för ”tyst medgivande” och skulle enligt domstolen ha förstått att handlingarna på torget hade som mål att misskreditera den ryska armén. Mannen dömdes till 45 000 rubel i böter.

– Det här går emot både den ryska konstitutionen och mot alla internationella lagar och regler. Det är rena repressioner, säger Daria Korolenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.