AFD:s kanslerskandidater Alice Weidel och Alexander Gauland. Foto: TT

Det händer om högerpopulistiska AFD kommer in i tyska riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Hetsigare debatter och ökad polarisering. Det är att vänta om högerpopulistiska AFD tar sig in i tyska riksdagen, enligt en studie.

– De överskrider de vanliga gränserna, säger statsvetaren Alexander Hensel.

I en opinionsundersökning gjord av Insa, som tidningen Bild publicerade på fredagen, får Alternativ för Tyskland (AFD) 13 procent av rösterna – 2 procentenheter mer än vid opinionsinstitutets förra undersökning.

Om siffrorna håller i sig kan AFD räkna med att bli tredje största parti i förbundsdagen. Skulle Kristdemokraterna CDU fortsätta sin regeringskoalition med Socialdemokraterna SPD kan AFD också bli det största oppositionspartiet, vilket traditionellt sett innebär att det får ordförandeposten i det inflytelserika budgetutskottet. AFD kan även räkna med höga poster i andra utskott, skriver The Guardian.

Val i Tyskland 2017

Samtidigt får partiet rätt att representera Tyskland vid internationella möten, som Nato- och FN-möten.

Hårdare ton

Institutet för demokratiforskning i Göttingen har tittat närmare på AFD:s cirka 160 ledamöter som redan finns representerade i 13 av landets 16 delstatsparlament.

Statsvetaren Alexander Hensel menar att man kan förvänta sig en hårdare ton i förbundsdagen om AFD tar plats, skriver Stern. Sedan partiet tog sig in i delstatsparlamenten i augusti 2014 har debatterna blivit aggressivare, mer upphetsade och polariserade – vilket resulterat i ett ökat antal tillrättavisningar.

– AFD-parlamentariker angriper regeringen och oppositionspartierna hårt – och överskrider därmed de vanliga gränserna i debatten, säger Alexander Hensel till tyska Focus.

Vill ha publicitet

AFD jobbar för att positionera sig till höger om CDU och framstå som det parti som upprätthåller lag och ordning.

– Precis som i Landtagen (delstatsparlamenten reds. anm.) kan det framför allt komma att handla om frågorna migration/asyl och inre säkerhet, säger Alexander Hensel till Focus.

TV: Så kan Tyskland styras – koalitionsalternativen är flera

LÄS MER: Invandring och EU viktiga frågor för svenskar i Tyskland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet