Det här vet vi om Reichsbürger-rörelsen och gripandena

Uppdaterad
Publicerad

Bland de gripna i de omfattande polistillslagen runt om i Tyskland finns en adelsman och en före detta parlamentsledamot. Båda beskrivs ha kopplingar till den högerextrema Reichsbürger-rörelsen som tar avstånd från demokrati och rättssystemet, samt förnekar tyska förbundsrepublikens existens.

Det var tidigt under onsdagsmorgonen som tysk polis genomförde ett rikstäckande tillslag mot den högerextrema rörelsen Reichsbürger.

Rörelsen består av olika grupper som inte erkänner tyska förbundsrepubliken. De svär istället trohet till det föregående Tyska riket som upplöstes efter andra världskriget. Anhängarna motsätter sig tysk grundlag, beskattning och erkänner inte landets nuvarande gränser eller myndigheter. Rörelsen menar att Tyskland ägs av de allierade ockupationsmakterna och styrs av bolag i USA.

Skyldiga till flera våldsdåd

– Personer från rörelsen har varit inblandade i flera våldsdåd. Bland annat mord på en polisman och flera mordförsök på poliser vid ingripanden, säger SVT:s Europakorrenspondent Christoffer Wendick.

Minst 25 personer har gripits, de misstänks enligt åklagarna ha gjort ”konkreta förberedelser” att med väpnat våld tvinga sig in i det tyska parlamentet.

Enligt Sveriges Radios Tysklandskorrespondent, Daniel Alling, misstänker man att över 50 personer är inblandade och att fler kommer att gripas. Av de redan gripna kommer fler att häktas under dagen, tror han.

– 19 av 25 är nu häktade, och det kommer att bli fler häktningsförfaranden under dagen, säger han i SVT:s Morgonstudion på torsdagen.

Adelsman planerades bli ny ledare

Den tyska tidningen Welt skriver att adelsmannen prins Heinrich XIII Reuss har en central roll i rörelsen och enligt åklagarna planerade gruppen att göra honom till Tysklands nya ledare.

En talesperson för familjen Reuss har tidigare i år beskrivit Heinrich XIII som en ”förvirrad gammal man”, förledd av konspirationsteorier. Heinrich XIII lämnade självmant familjen för 14 år sedan.

Enligt public service-bolaget ARD finns det uppgifter om att Heinrich XIII Reuss sökt kontakt med ryska regeringspersoner. Utredningen har dock inte visat att det etablerats någon kontakt. Något även den ryska ambassaden i Berlin säger till rysk media.

Även Birgit Malsack-Winkemann, före detta förbundsdagsledamot för högerpartiet AFD, greps i morse. Hon jobbar som domare och enligt Berliner Zeitung var planen att hon skulle agera justitieminister efter statskuppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.