Under gårdagen samlades 42 ledare för de europeiska länderna vid ett informellt toppmöte i Prag för att diskutera läget i Europa och följdverkningarna av Rysslands krig mot Ukraina.
Förutom att avhandla ämnen som ekonomi, invandring och den pågående energikrisen fördes även enskilda samtal ledarna emellan. Däribland mellan avgående statsminister Magdalena Andersson (S) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
– Det är en stor markering av Europeisk enighet, Europeisk gemenskap och en markering, förstås, mot Putin. Syftet är också att diskutera gemensamma problem och utmaningar som man har, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i Morgonstudion.
Pristak på tur
När toppmötet återupptas på fredagen väntas åtgärder mot energikrisen i Europa att lyftas på agendan.
– Nästa åtgärd som ligger på tur är någon form av pristak. EU har redan bestämt sig för ett antal åtgärder de senaste veckorna. Bland annat en tvingande besparing på fem procent under de mest kritiska timmarna, vilket alla EU-länder har åtagit sig för att minska sin förbrukning, säger David Boati.
Det har även föreslagits olika skattetekniska lösningar mot elproducerande bolag, däribland fossilbolag, där bland annat övervinster ska kunna användas för att kompensera företagens och hushållens ökade elkostnader.
– Det är nästa sak som ska diskuteras, men som är lite känslig och krånglig. Det gäller att göra det på ett sätt så att det fortfarande är lönsamt att sälja till Europa. Man kan inte sätta ett pristak som är för lågt, man vill heller inte göra sig till ovän med de ”vänliga” leverantörer man har. Det här är riktat framför allt mot Ryssland, säger han.