Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det pågår massiva protester i Israel – anledning är ett kritiserat lagförslag som bland annat skulle skydda den korruptionsåtalade premiärministern Benjamin Netanyahu från att avsättas. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Det här handlar protesterna i Israel om

Uppdaterad
Publicerad

En reform av rättssystemet som skulle ge parlamentet mer makt på bekostnad av landets domstolar. Så beskriver många det lagförslag som vållat massiva protester i Israel. Situationen har lett till en kris inom Likud-partiet och skakar nu koalitionsregeringen. På måndagskvällen 27 mars bekräftar Netanyahu att han pausar lagstiftningsprocessen.

Lagpaketet innebär i korthet att parlamentet får ökad makt på bekostnad av domstolsväsendet. Parlamentet skulle bland annat kunna ompröva beslut som fattats av högsta domstolen i Israel.

Reformen har fått kritik för att vara odemokratisk eftersom den ger parlamentet mer makt. Kritiker menar också att det gör minoritetsgrupper svagare och riskerar att leda till mer korruption.

Protester har pågått sedan januari på flera platser i Israel. Enligt kritikerna, i huvudsak sekulära israeler, riskerar demokratin att ersättas av ett ultrareligiöst auktoritärt styre.

Går lagförslaget igenom blir det också svårare att avsätta en premiärminister, en fråga som är extra laddad eftersom Netanyahu står åtalad för korruption och lagen skulle skydda honom.

Parallellt med kritiken mot regeringens rättsliga reform har premiärminister Netanyahus behandling av ministrar ifrågasatts, försvarsminister Yoav Gallant som uppmanade premiärministern att dra tillbaka lagförslaget, har petats.

Kritik från militären och finanssektorn

Under helgen 25-26 mars utbröt de hittills våldsammaste protesterna mot lagförslaget. Då började också uppgifter florera om att Netanyahu kan tänka sig att pausa processen. Det bekräftade premiärmininstern sedan under måndagskvällen.

Från koalitionskollegorna, de ultrareligiösa högerpartierna Otzma Yehudit och Religiösa Sionistpartiet, kom kritik om att man i så fall ger efter för ”anarki”.

Lagförslaget har också lett till kritik från militären samt finanssektorn som menar att det riskerar att minska viljan att investera i Israel.

USA med president Joe Biden har också tagit avstånd från den israeliska regeringens planer.

Enligt opinionsundersökningar stödjer ungefär en fjärdedel av befolkningen ändringarna medan 50 procent är emot.

Källor: Haaretz, Times of Israel, AP, Reuters, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.