I onsdags morse försvann två flickor, 14 och 16 år gamla, från sina hem i byn Katra i norra Indien. Senare samma dag hittades de våldtagna och döda, upphängda i ett träd. Flickorna var från den lägsta kasten i Indien, daliter. Upprördheten är nu stor på många platser i Indien, framförallt på grund av polisens agerande i samband med händelsen. När pappan till en av flickorna ville polisanmäla flickornas försvinnande blev han förlöjligad, skriver BBC.
– När jag kom för att polisanmäla min försvunna dotter började de att fråga efter min kast. När de fick veta att jag kom från en låg kast schasade de iväg mig och vägrade att leta efter flickorna, säger pappan till BBC.
Brott mot daliter utreds sällan
Det här har nu väckt stor uppståndelse i delstaten Uttar Pradesh där byn Katra ligger. Händelsen sätter också ljuset på att kast ofta har betydelse för hur ett brott utreds. Enligt Hans Magnusson på Dalit Solidarity Network, som jobbar för att förbättra situationen för daliterna diskrimineras de ständigt i sådana här fall.
– Det här förekommer regelbundet. Om förövaren har en högre kasttillhörighet så försöker man styra bort att det överhuvudtaget har hänt. Det förekommer ofta att polisen vägrar ta emot en anmälan. Daliterna är extremt utsatta, det är straffrihet som råder, säger Hans Magnusson.
SVT:s korrespondent Malin Mendel Westberg har bevakat Indien i många år, och även hon säger att det är tydligt att polisens agerande styrs väldigt mycket utifrån kasttillhörighet, trots att kastdiskriminering faktiskt är förbjudet.
– Fattiga kvinnor är mycket mer utsatta. Män från en hög kast vet att de riskerar väldigt lite om de våldtar kvinnor från en lägre kast. Männen kan lätt muta sig fria om poliserna ens tar emot polisanmälningarna, säger Malin Mendel Westberg.
Dömdes till dödsstraff
Om förövaren dessutom är av samma kast som polisen själv är det enligt Malin Mendel Westberg ännu mindre chans att polisen vill utreda brottet. Om förhållandet däremot är det omvända, är det dock en helt annan sak.
– Om några män från en lägre kast våldtar en kvinna från högre kast, då väcker det stor uppståndelse. Och det väcker betydligt större protester och ett större mediauppbåd om någon kvinna från en högre kast utsätts överhuvudtaget.
Det blev bland annat tydligt när en 23-årig journalist våldtogs i Bombay förra året. Tre män greps och i april dömdes de till dödsstraff.
– Dådet var väldigt uppmärksammat. Det handlade då om en högutbildad, urban kvinna som hade samhället med sig. Det gör skillnad, säger Malin Mendel Westberg.
Gamla attityder lever kvar
De två flickor som i onsdags utsattes för gruppvåldtäkt och sedan mördades är alltså från en lägre kast. Men att polisen inte ville undersöka deras försvinnande har nu fått skarp kritik. Två poliser har därför fått sparken och gripits. Ytterligare två personer har gripits misstänkta för inblandning i gruppvåldtäkterna.
Våldtäkt är mycket vanligt i Indien och eftersom många undviker att anmäla antas mörkertalet dessutom vara mycket stort. Efter en uppmärksammad gängvåldtäkt i Delhi 2012 har dock sexualbrott och kvinnors rättigheter debatteras flitigt i Indien. Lagstiftningen mot sexbrott har därefter skärpts, men enligt Hans Magnusson är det inte hårdare lagar som framförallt krävs, utan en genomgående attitydförändring.
– Det är klart att man kan få lite effekt av att lagarna är striktare, men problemet är att inget genomförs i praktiken. Förövaren blir inte straffad när det handlar om ett offer från lägre kast, polisen är korrumperad och staten gör alltför lite för att ändra synsättet. Idén om kastsystemet bygger på renhet och orenhet där daliter har setts som föroreningar. Det här lever till viss del kvar och det är det som måste förändras, säger Hans Magnusson på Dalit Solidarity Network.