Rök stiger från Tal Abyad på den syriska sidan om gränsen efter turkiska attacker på söndagen. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Det vet vi om överenskommelsen för eldupphör i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

USA och Turkiet har kommit överens om ett eldupphör i Syrien. Överenskommelsen innebär att de kurdiska styrkorna får 120 timmar på sig att lämna regionen. Och att sanktionerna mot Turkiet hävs.

USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo har talat om överenskommelsen som ett stort framsteg. Om alla delar av överenskommelsen uppfylls har Turkiet på kort tid lyckats med sitt mål att skapa distans mellan den turkiska gränsen och de kurdiska styrkorna i Syrien.

120 timmar att lämna ”säkerhetszonen”

Överenskommelsen säger att ett eldupphör råder medan de kurdiska styrkorna lämnar den önskade ”säkerhetszonen”. När kurderna gjort detta ska Turkiet permanenta eldupphöret. Kurderna har 120 timmar på sig att lämna regionen. Turkiet har däremot inte åtagit sig att dra tillbaka trupper när kurderna flyttat på sig. Det skriver AP.

Utöver tillbakadragandet av kurdiska styrkor ska det enda kravet som Turkiet ställt vara att sanktionerna mot landet ska lyftas. Om detta införlivas så slipper Turkiet alltså helt repressalier från USA för sin offensiv in i nordöstra Syrien.

Kurderna fanns inte vid bordet

Kurderna var inte med och förhandlade fram överenskommelsen, och det var från början inte klart om de skulle åta sig att dra sig tillbaka. Innan samtalen mellan Pence och Erdogan signalerade kurderna att de inte skulle gå med på något i närheten av den överenskommelse som nu ser ut att vara på plats. Men Pence hävdar att USA har kontakt med kurderna och att de kommer att dra sig ur ”säkerhetszonen”. Det skriver AP.

Den turkiska offensiven in i nordöstra Syrien började två dagar efter att USA abrupt drog tillbaka den lilla styrka de hade i området. Innan dess hade Turkiet mobiliserat vid gränsen. President Trumps order att dra tillbaka trupperna och på så sätt överge de kurdiska styrkor som slagits mot IS å USA:s vägnar har mötts av stark kritik hemma i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.