Detta är en härdsmälta

Uppdaterad
Publicerad

En härdsmälta uppstår i en kärnreaktor då dess inre del, härden, smälter helt eller delvis. I det senare fallet talar man om en partiell härdsmälta. Uranet blir så varmt att hela reaktorhärden havererar och smälter till en glödande, starkt radioaktiv massa som lägger sig på botten i reaktorinneslutningen.

Härdsmältan kan uppstå om varken det vanliga eller nödkylsystemet fungerar – eller om effekten i reaktorn stiger långt över de gränser som är tillåtna.

Efter att kärnklyvningen har stoppats så bildar de radioaktiva ämnena så mycket värme, att härden kan smälta ner om den inte kyls.

Följderna av en härdsmälta kan bli mer eller mindre allvarliga beroende på vilken typ av reaktor det handlar om. Kärnkraftverk konstrueras för att klara en härdsmälta med bara ringa konsekvenser för omgivningen.

Härdsmältor har inträffat 1979 vid kärnkraftverket på Three Mile Island i USA (”Harrisburgolyckan”) och 1986 i Tjernobyl i Ukraina. Vid olyckan i Tjernobyl gjorde stora brister i konstruktionen och handhavandefel till att katastrofen blev så omfattande.

Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia, Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.