Cambridge Analyticas vd Alexander Nix. Foto: TT

Detta har hänt: Facebook och Cambridge Analytica

Uppdaterad
Publicerad

Under våren 2018 avslöjas att företaget Cambridge Analytica samlat in personlig information om miljoner Facebook-användare, i många fall utan deras vetskap. Företaget anklagas av en före detta anställd för att ha använt informationen för att bland annat hjälpa Donald Trump i valet 2016.

Så samlades datan in

Det började 2014 med en app. I appen thisisyourdigitallife, skapad av forskaren Aleksandr Kogan, fick amerikanska Facebook-användare betalt för att göra personlighetstest.

Cambridge Analytica och Facebook

Deras personliga information, samt information om deras vänner, samlades sedan in och delades med Cambridge Analytica, enligt Christopher Wylie som jobbade på företaget till och med 2014.

Wylie hävdar att 270 000 personer gjorde testet, vilket bekräftas av Facebook, men även att data från totalt 50 miljoner användare samlades in.

Senare meddelade Facebook att det totala antalet berörda användare är långt mycket fler, snarare omkring 87 miljoner. Omkring 55 000 beräknas finnas med bland de personliga uppgifter som analysföretaget kommit över.

Vad användes informationen till?

Enligt Christopher Wylie använde Cambridge Analytica informationen som samlades in för att skapa avancerade profiler av Facebook-användarna och sedan skicka riktat pro-Trump material till dem under det amerikanska valet 2016. 

”Vi använde Facebook för att samla in miljontals profiler och byggde modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och rikta in oss på deras inre demoner. Det var grundidén som hela företaget byggde på”, säger Christopher Wylie till Guardian-ägda The Observer.

Cambridge Analytica har förnekat att de använde informationen på detta sätt och hävdar att all data raderades under 2015.

Företaget ska även ha sålt användarinformation till brexit-kampanjen. 

Vad gjorde Facebook?

Facebook menar att appen thisisyourdigitallife inte bröt mot sajtens avtal då appens skapare, Aleksandr Kogan, uppgav att informationen endast skulle användas i forskningssyfte. Att informationen hade förts vidare upptäcktes enligt företaget redan 2015, och man tog då bort appen och vidtog steg för att försäkra sig om att informationen raderades av Cambridge Analytica.

Fredagen den 16 mars 2018 publicerade Facebook ett pressmeddelande där det stod att man avslutat allt samarbete Cambridge Analytica och moderbolaget SCL. Detta efter att det framkommit uppgifter om att all data inte raderats av Cambridge Analytica år 2015.

Vidare skriver Facebook att Aleksandr Kogan ljög och bröt mot deras avtal när informationen delades vidare från appen thisisyourdigitallife.

Facebook anlitade även it-tekniker för att undersöka hur läckan uppstått och försäkra sig om att information som samlats in förstörts. Nätjätten ombads dock avbryta sin egen undersökning av den brittiska datainspektionen ICO, som själva undersöker hur Facebook agerat när de fick reda på att information försvunnit.

Många turer

Sedan avslöjandet har det varit många turer.

Cambridge Analyticas styrelse beslutade att stänga av vd:n Alexander Nix med omedelbar verkan i väntan på en större utredning, rapporterar Bloomberg. Också bolagets tillförordnade vd, Alexander Tayler, lämnade sin post.

I början av maj meddelade grundaren av det brittiska moderbolaget SCL Group, som äger Cambridge Analytica, att man lägger ner företaget. Nedläggningen beror delvis på att företaget förlorat klienter, samt att de står inför rättsliga kostnader efter Facebook-skandalen.

På begäran av flera amerikanska senatorer förhördes Facebooks vd Mark Zuckerberg av USA:s kongress i två dagar i april. Han fick bland annat frågor om varför företaget inte stoppade Cambridge Analytica.

Den 22 maj frågas Zuckerberg ut av EU-parlamentet av samma anledning.

Cambridge Analytica

Dataanalysföretaget grundades 2013 som ett dotterbolag till företaget SCL. Cambridge Analytica säger sig kunna ”förändra publikens beteende” genom att kombinera datainhämtning och beteendevetenskap.

”Vi hittar dina väljare och sätter dem i rörelse”, skriver företaget på sin hemsida.

Mellan 2014 och 2016 var högerpopulisten Steve Bannon vice vd för Cambridge Analytica. Bannon blev senare chef för Donald Trumps presidentvalskampanj och presidentens chefsstrateg, innan han fick sparken från Vita huset i augusti 2017.  

Cambridge Analytica grundades med en investering på 15 miljoner dollar från den konservativa amerikanska miljardären Robert Mercer, enligt the Guardian. Mercer var en av Donald Trump största donatorer och har även investerat mycket pengar i den amerikanska högersajten Breitbart News.

Källor: Cambridge Analytica och the Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet