– Alla fältaktiviteter har sina utmaningar, som att få folk att förstå att sjukdomen är verklig, och för att skydda sig från det, måste du få vaccinet säger Dialo Fatima Tabatuli, vaccinationsledare, WHO. Foto: Reuters

Dödliga attacker mot kliniker i ebolahärjat Kongo

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 000 människor har dött i den rasande ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa och FN manar till samlade insatser mot sjukdomen. Men arbetet försvåras av eskalerande attacker mot vårdpersonal, och strider mellan armé och milisgrupper.

När anfallet väl kom var det inte utan varning. Inför det spreds en olycksbådande varning genom staden Butembo, belägen i Kongo-Kinshasas provins Nord-Kivu.

– Innan attacken i onsdags spreds flygblad från en mai mai-milis, för att uppmana utländska läkarteam att lämna regionen så snart som möjligt innan det värsta händer, säger borgmästaren Sylvain Kanyamanda till nyhetsbyrån AP.

Ebolaklinik måltavla – flera döda

Mai mai är egentligen inget egennamn på en viss grupp utan snarare en sorts paraplybegrepp för lokala väpnade grupper med vitt skilda drivkrafter och ledare.

Men det var just en sådan grupp som i onsdags angrep Butembo som är i centrum för Kongo-Kinshasas rasande ebolautbrott, enligt lokala myndigheter.

De uppger att angriparna försökte attackera en ebolaklinik, men att militärer slog dem tillbaka. Minst nio människor – en soldat och åtta milismän – ska ha mist livet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Attacker stort problem

Attacken är bara den senaste i en rad angrepp på vårdpersonal, varav 85 dödats eller skadats sedan i januari. Men varför?

Den vanligaste förklaringen är den fientlighet mot vårdinsatserna som ryktesspridning och konspirationsteorier om ebola har skapat. Påståenden om att ebola är avsiktligt skapat – eller påhittat – florerar friskt.

Att vårdarbetare ses som del av den djupt impopulära regeringen spelar också in. Och att sjuka tvingas in i kliniker där de i vissa fall dör dämpar inte oron för att vårdanläggningar i sig är farliga.

– Åtgärderna har ofta behandlat patienter som en biosäkerhetsrisk snarare än som patienter, säger Alex Wade från Läkare utan gränser (MSF) till The Economist.

FN: Över 1 000 döda

Attackerna på vårdpersonal försvårar kampen mot ebola, varnar hjälporganisationer på plats.

Över 1000 människor har hittills mist livet i Kongo-Kinshasa, i den nio månader långa epidemin. Det enligt FN vars generalsekreterare António Guterres manar till enat arbete.

”Generalsekreteraren uppmanar alla kongolesiska ledare att arbeta tillsammans över parti- och samhällsgränser för att tackla utbrottet”, säger hans stab i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.