Poliser vid en vallokal i huvudstaden Kinshasa. Foto: AP Photo/Jerome Delay

Dödligt våld när Kongo-Kinshasa gick till val

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år av förseningar kunde invånarna i Kongo-Kinshasa slutligen rösta i ett val som kan innebära det första fredliga maktskiftet i landet på flera decennier. Men ett spänt läge råder i väntan på resultatet.

Under valdagen kom även rapporter om dödligt våld.

Minst fyra personer, inklusive en polisman och en valarbetare, dödades vid en vallokal i den östliga provinsen Sydkivu. Enligt Reuters ska polismannen ha skjutit ihjäl en ung man i samband med ett bråk om valfusk.

Den omgivande folkmassan rapporteras sedan ha misshandlat polismannen till döds. Hur de andra två offren miste livet är oklart.

Blev försenat

Röstandet försenades också på flera håll, bland annat på grund av tekniska problem med det nya elektroniska röstsystemet. Ett omfattande strömavbrott som följd av ett kraftigt oväder sinkade öppnandet av flera vallokaler.

Det tvingade många vallokaler att hålla öppet i flera timmar efter det var meningen att de skulle stängas (klockan 17 svensk tid) eftersom köande väljare inte haft någon chans att komma åt att rösta under dagen.

”Relativt lugnt”

Det nya, elektroniska röstsystemet ställde också till tekniska problem. Enligt landets inflytelserika katolska biskopskonferens Cenco, ska de ha fått rapporter om minst 544 trasiga röstningsmaskiner.

Men samtidigt meddelar Cenco att trots försvårande omständigheter gick valet ändå ”relativt lugnt” till. Kyrkans valobservatörer, som säger sig ha närvarat vid 78 procent av vallokalerna, väntas lämna en första mer detaljerad rapport under måndagen.

Skulle avgått 2016

President Joseph Kabila, som egentligen skulle ha avgått för två år sedan, har lyckats klamra sig fast vid makten trots massiva och blodiga protester.

Presidentvalet i det korrumperade och krigshärjade Kongo-Kinshasa har skjutits upp i omgångar. Nu senast för en vecka sedan, med hänvisning till att stora mängder valmaterial förstörts i en brand i huvudstaden Kinshasa.

Enligt valkommissionen ska valresultatet offentliggöras den 15 januari, och en ny president sväras in den 18 januari.

Ett land med våldsam historia

  • Kongo-Kinshasa blev självständigt från Belgien 1960. Tillgången på naturresurser som guld, uran, koppar och kobolt skulle kunna ha gjort landet till ett av världens rikaste, men korrumperande ledare och brutala miliser har i stället gjort det till ett av världens fattigaste.  
  • De så kallade Kongokrigen, med upprinnelse i etniska konflikter i östra delen av landet, har bidragit med mycket lidande. Kriget 1998–2003 betraktas av många som den dödligaste konflikten sedan andra världskriget och även om kriget formellt nu är avslutat pågår fortfarande lokala våldsamheter i öst.  
  • Kriget och dess följder beräknas ha krävt minst 3,3 miljoner människoliv sedan 1998. Flera grannstater har varit inblandade. FN anklagade 2010 samtliga utländska styrkor för grova krigsförbrytelser. Hårdast kritik har riktats mot trupperna från Rwanda och Uganda.  
  • De senaste åren har spänningarna ökat ytterligare på flera andra håll och vid årsskiftet 2017/2018 befann sig 4 miljoner på flykt inom landet. Situationen är särskilt allvarlig i Kasai-regionen, men nya strider pågår även i Nord- och Sydkivu i öster där motståndet mot president Joseph Kabila tilltagit.  
  • Söndagens presidentval omfattar också parlamentsval och val till provinsparlament.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.