Till vänster en pickup som sprutar ut myggmedel, till höger en mygga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bekämpningsmetoderna och hör varför viruset inte utgör en risk för Sverige i videon. Foto: Reuters, SVT Arkiv

Dödligt virus sprids av myggor i USA

Publicerad

En person har avlidit i USA efter att ha smittats av det sällsynta viruset hästencefalit, känt som EEE. I delstaten Massachusetts har man även stängt ner parker och genomfört ”myggsprayningar” efter att sjukdomsfall har upptäckts.

– Det är en allvarlig sjukdom, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog och professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin.

En person har avlidit i delstaten New Hampshire i USA efter att ha smittats med den ovanliga viruset hästencefalit, EEE.

Viruset, som sprids från myggor, kan leda till allvarliga neurologiska skador och har en dödlighet på upp till 30 procent. För närvarande finns inget vaccin eller antiviral behandling mot sjukdomen.

– Många av de som tillfrisknar får kvarstående neurologiska eller kognitiva symptom, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog och professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin.

I delstaten Massachusetts har flera städer stängt parker och genomfört myggsprayningar med myggbekämpningsmedel. Vissa städer uppmanar också invånare att inte gå utomhus på kvällen då myggen är som mest aktiva och att vara noga med att använda myggmedel.

Hör mer om viruset och varför det inte utgör någon risk för Sverige i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.