• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna visar förödelsen på på den eldhärjade ön Maui. Foto: Reuters/Claudia Griffin

Hawaii: Minst 89 döda i värsta naturkatastrofen på 60 år

Uppdaterad
Publicerad

Antal dödsoffer i de kraftiga skogsbränderna i Hawaii har ökat till 89 personer. Sent på fredagskvällen, svensk tid, började de som evakuerats få återvända.

Bränderna härjar fortfarande på ön Maui i Hawaii. På lördagsmorgonen svensk tid meddelade de lokala myndigheterna på Maui att antalet dödsoffer stigit till minst 80. Siffran har sedan stigit till 89 döda.

I den drabbade turistorten Lahaina uppskattas 80 procent av staden brunnit ner, rapporterar Reuters.

– Det råder ingen tvekan om att alla skulle beskriva det som om en bomb träffat Lahaina. Det är total förödelse, säger Hawaiis guvernör Josh Green i ett uttalande under natten till fredag, svensk tid.

Enligt Utrikesdepartementet har ett tiotal svenskar anmält sig som närvarande i Hawaii på UD:s svensklista, men den exakta siffran kan vara svår att uppskatta, då det kan finnas ett mörkertal.

Dödligaste naturkatastrofen sen 1961

Hundratals familjer uppges vara på flykt och tiotusentals människor har redan evakuerats från västra sidan av ön. Omkring 11 000 människor i det drabbade området ska fortfarande vara utan ström.

Bränderna är den dödligaste naturkatastrofen i delstaten sedan en tsunami dödade 61 personer på Hawaiis största ö Big Island, år 1961.

Tidigare varnade myndigheterna att dödssiffran kan komma att stiga i genomsökningen av de hundratals byggnader som brunnit ner.

Militära resurser inkallade

USA:s president Joe Biden sade tidigare under torsdagen att Hawaii nu är ett katastrofområde. Han har beordrat ”alla tillgängliga federala resurser” att hjälpa Hawaii med bekämpningen av bränderna. Det inkluderar bland annat kustbevakningen och marinen.

Varningssignaler hördes inte

Trots att Hawaii har omfattande system som ska varna för naturkatastrofer kommer uppgifter om att flyende inte hörde några signaler. Till NBC News säger guvernören Josh Green att det är för tidigt att säga om systemet var ordentligt aktiverat.

På lördagsmorgonen meddelade Green att han godkänt att starta en ”omfattande granskning” av vad som hände med varningssystemet, rapporterar Reuters.

Samtidigt ska delstaten ha publicerat en rapport i fjol där man gjorde bedömingen att risken för skogsbränder med dödlig utgång är låg, enligt CNN.

Se förödelsen efter bränderna i den populära turistorten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.