En invånare går på Caritastranden och betraktar förödelsen. Foto: STR/AP/TT

Dödssiffran stiger – varnar för ny tsunami i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Tsunamin i Indonesien har skördat ännu fler offer. Samtidigt varnar nu katastrofmyndigheten i landet för en ny tsunami.

373 personer har omkommit och 1 459 personer har skadats efter den tsunami som strax före midnatt natten mot söndag, svensk tid, drog in vid stränder i Sundasundet mellan Java och Sumatra i Indonesien. Vid 13-tiden på julafton uppgavs även runt 128 personer vara saknade. Det rapporterar landets katastrofmyndighet, enligt nyhetsbyrån AP och Reuters.

Kan bero på vulkanutbrott

Experter tror att tsunamin har utlösts av en kombination av den kraftiga tidvattenstigningen och ett undervattensskred som orsakades av ett vulkanutbrott i vulkanen Krakatau. Den senaste tiden har den haft hög aktivitet med flera utbrott, vilket kan bidra till en tsunami.

Varnar för ny tsunami

Sutopo Purwo Nugroho, chef för katastrofmyndigheten, säger att antalet dödsoffer kommer att stiga och att det finns risk för en ny tsunami.

– Rekommendationerna är att man inte ska befinna sig på stränderna och hålla sig undan från kusterna ett tag. Det finns risk för en ny tsunami, säger han under en presskonferens, rapporterar BBC.

Lyfter bristerna i varningsystemet

Tsunamin ska ha slagit till utan förvarning, och enligt AFP ska Katastrofmyndigheten ha twittrat att det inte förelåg något hot – just när vågorna drog in. Tweetarna har i efterhand tagits bort och en ursäkt har publicerats. Uppmärksamhet har nu riktats mot det bristfälliga varningsystemet. Efter den svåra tsunamin 2004, då hundratusentals människor omkom, satte landet ut ett antal marina bojar som varnar för tsunamis. Dessa har dock inte fungerat ordentligt sedan 2012.

”Vandalisering, begränsad budget och tekniska problem är skälen till att vi nu inte har tsunamibojar. Vi måste få igång dem igen för att stärka Indonesiens tsunamivarnignssystem”, twittrade chefen för katastrofmyndigheten Sutopo Purwo Nugroho.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.