Foto: Scanpix

Livstids fängelse för folkmord i Rwanda

Uppdaterad
Publicerad

Den 54-årige mannen döms för folkmord och grovt folkrättsbrott mot minoritetsfolket tutsi, med avsikt att förgöra dem helt eller delvis. Folkmord är det grövsta brott som finns och därför blir straffet hårt – livstids fängelse.

Mannen, som tillhör Rwandas majoritetsfolk hutu, döms för att ha deltagit i massakrer på sju olika platser under 1994 där tiotusentals tutsier dödats. Han var en lokal ledare för ett mördargäng i västra Rwanda som utförde massmord på minoritetsfolket tutsi. I domen står det klart att 54-åringen personligen gjort sig skyldig till att under massakrerna skjutit mot folk med automatvapen.

Massakrerna skedde bland annat på berget Ruhiro där flera hundra personer, både gravida och barn dödades, i en kyrka och på en idrottstadium där tusentals mördades. Vid en av massakrerna som mannen åtalades för anses bevisningen dock inte räcka för en fällande dom.

Folkmordsrättegång

Överklagar

Tingsrätten skriver:

”I fråga om folkmord har åklagaren [...] gjort gällande att XXX i prefekturen Kibuye, i en ledande roll på lägre nivå, inom tidsperioden från den 6 april till den 30 juni 1994, i samverkan med andra, medverkat till mord, försök till mord, anstiftan av mord samt etnisk eller rasmässig bestämd folkgrupp – tutsi – med avsikt att förgöra gruppen helt eller delvis.”

– Den här domen ska verkligen överklagas. Min klient menar att han inte har haft något med detta att göra, säger mannens försvarsadvokat Tomas Nilsson till SVT Nyheter.

Nilsson menar att vittnena inte är tillförlitliga eftersom händelserna utspelade sig för så länge som 19 år sedan.

Nekade

Mannen har under hela den sex månader långa rättegången nekat till anklagelserna. Rättegången var den första folkmordsrättegången någonsin i Sverige och rätten åkte även ner till Rwanda i flera veckor för att se platserna och höra vittnen.

Han döms även för grovt folkrättsbrott, det vill säga krigsbrott, mord, mordförsök, anstiftan till mord samt människorov.

”Den åtalade har haft en informell roll som ledare och har även själv skjutit mot folkmassor med ett automatvapen. Brottsligheten är synnerligen allvarlig”, skriver tingsrätten.

Inga skadestånd

De 21 målsäganden i fallet är offer som vittnat i rättegången. De krävde hundratusentals kronor i skadestånd, men tingsrätten dömde att inga skadestånd ska betalas ut. Allt som allt har ett 40-tal vittnen hörts i rättegången.

Omkring 800 000 människor dödades i folkmordet i Rwanda  som pågick under 100 dagar år 1994 där extrema nationalister från hutufolket försökte utrota minoriteten tutsi.

Fakta

Folkmordet i Rwanda

Omkring 800 000 människor – män, kvinnor, barn, gamla – dödades under tre månader 1994. Det var noggrant planlagt av extremnationalister inom majoritetsfolket hutu, som ansåg sig ha historiskt grundade skäl att känna sig hotade och förtryckta.

Förevändningen var nedskjutningen den 6 april av president Juvénal Habyarimanas flygplan. Han hade då ingått ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, extrema hutuers värsta hatobjekt.

Omvärlden stod handfallen under massdödandet, som till slut stoppades av RPF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordsrättegång

Mer i ämnet