Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Foto: Wael Hamzeh/EPA

Dom: Migranter ska föras tillbaka från Albanien

Uppdaterad
Publicerad

En italiensk domstol har beslutat att migranter som förts till Albanien i premiärminister Giorgia Melonis deal med Balkanlandet ska föras tillbaka till Italien. Ett hårt slag mot högerregeringens kontroversiella flaggskeppslösning.

Enligt den italienska domstolen innebär ett nyligt beslut av EU-domstolen att tolv av de personer som fördes till Albanien i veckan inte uppfyller kriterierna för inhysning i Albanien.

Dessa migranter, som kommer från Bangladesh och Egypten, ska nu föras tillbaka till Italien.

Bakslaget mot migrationsupplägget är det andra efter att det togs i bruk på måndagen. Tidigare i veckan upptäcktes fyra av de ursprungligen 16 personer som i veckan anlände till Albanien vara ”sårbara” och fick därefter föras tillbaka till Italien.

Avtalet: Ska föras direkt till Albanien från italienska fartyg

Avtalet säger att migranter som fångas upp av italienska fartyg inom landets sök- och räddningsområde ska föras direkt till Albanien där de ska hållas i väntan på beslut om asyl – med undantag för de som anses vara sårbara enligt lag.

Italien utökade nyligen sin lista över ”säkra” ursprungsländer till 22 och de definieras som stater där det inte anses förekomma till exempel tortyr eller förföljelse som motiverar beviljande av asyl. Men på listan finns även nationer med områden som inte anses säkra.

En ny dom från EU-domstolen slår dock fast att unionens medlemsländer endast kan utse hela länder som säkra, inte delar.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni uppger att hon har kallat regeringen till ett möte på måndag för att prata om domen. Hennes ytterhögerparti Italiens bröder har kritiserat den italienska domstolens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.