USA:s tidigare president Donald Trump på ett kampanjmöte i Iowa på onsdagen. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/TT

Domare pausar Trumpfall

Uppdaterad
Publicerad

Rättegångsförberedelser mot USA:s ex-president Donald Trump gällande hans eventuella försök att omkullkasta resultatet i valet 2020 pausas av den federala domaren i fallet, i väntan på att överklaganden ska avgöras.

Onsdagens beslut från den amerikanska distriktsdomaren Tanya Chutkan ökar sannolikheten att rättegången, som för närvarande är planerad till den 4 mars, kommer att skjutas upp.

Trumps advokater har överklagat domarens tidigare beslut att avvisa deras argument att Trump är immun mot åtal för handlingar under hans tid som president.

Trumpförsvaret har därtill krävt att fallet pausas tills dess att frågan avgjorts.

Stor vinst

”Detta är en stor vinst för president Trump och vår rättsstat”, säger Trumps talesperson Steven Cheung i ett uttalande efter domarens beslut att tillfälligt lägga fallet på is.

Den särskilde åklagaren Jack Smith begärde i måndags att Högsta domstolen fattar ett snabbt beslut ifall Trump kan ställas inför rätta, i ett försök att kringgå en mer långdragen process genom den federala appelationsdomstolen i Washington.

Inget frikort

Det är ännu oklart om och i så fall när HD prövar fallet, men domstolen har begärt att Trumps advokater inkommer med ett svar senast den 20 december. Smith har även begärt att den federala appellationsdomstolen ska skynda på processen.

Tidsaspekten är av betydelse. Ett utdraget överklagande skulle kunna resultera i att rättegången skjuts upp till efter nästa års presidentval, vilket skulle kunna gynna Trump i sitt försök att återvända till Vita huset.

Den federala domaren Tanya Chutkan har tidigare förkastat Trumpförsvarets argument att den förre presidenten skulle ha rättslig immunitet, med argumentet att tidigare presidenter ”inte har tillgång” till ett livslångt frikort från fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.