Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även efter att Trump lämnat Vita huset har han varit en central figur i amerikansk politik och har nu tagit sikte på presidentvalet 2024. Foto: TT/Marty Lederhandler

Straffet mot Donald Trump meddelas efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps straff efter domen om de så kallade ”hyschpengarna” skjuts upp till efter höstens presidentval, meddelar en domare.

Den tidigare presidenten fälldes för att bland annat ha betalat pengar till den tidigare porrskådespelaren Stormy Daniels.

Straffet mot Donald Trump skulle till en början ha meddelats i juli, men sköts upp till den 18 september efter begäran från Trumps advokater.

Nu får den tidigare presidenten vänta ytterligare på domen om ”hyschpengarna”. På fredagen meddelade domaren Juan Merchan att påföljden skjuts upp till den 26 november – tre veckor efter presidentvalet.

Rättegång mot Donald Trump

Merchan skriver att beslutet ”borde skingra varje antydan” om att domstolen kommer att utdöma ett straff till något parti eller någon kandidats fördel.

”Domstolen är en rättvis, opartisk och icke-politisk institution”, skriver Merchan.

Åtalsimmunitet för presidenter

Trumps advokater har tryckt på att få domen upphävd, efter beslutet från USA:s högsta domstol om att amerikanska presidenter åtnjuter absolut åtalsimmunitet för handlingar som anses falla inom ramen för ämbetet.

Merchan ska ta upp frågan om immunitet, men även det beslutet dröjer till den 12 november och efter presidentvalet.

Dömdes på 34 åtalspunkter

I maj dömdes Donald Trump för bokföringsbrott efter att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information inför presidentvalskampanjen 2016. En av dem som fick pengar var tidigare porrskådespelaren Stormy Daniels. Enligt Daniels hade hon och Trump en affär, vilket Trump förnekar.

Trump förklarades skyldig på samtliga 34 åtalspunkter, och blev då den första president som fällts för ett grovt brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Donald Trump

Mer i ämnet