• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Att jämföra Turkiets president Recep Tayyip Erdogans utseende med fantasivarelsen Gollum från Sagan om Ringen-filmerna är en förolämpning, slog en turkisk domstol fast i förra veckan. Arkivbild. Foto: TT

Döms för Gollum-skämt mot Erdogan

Uppdaterad
Publicerad

Ett års villkorlig dom – och indragen rätt att träffa sina barn. Det blev straffet för en man i Turkiet som förolämpat president Recep Tayyip Erdogan genom att jämföra honom med Gollum, rapporterar turkiska tidningar.

På sin Facebooksida lade Rifat Cetin 2014 upp tre bilder på fantasifiguren från Sagan om Ringen, tillsammans med tre bilder på Erdogan, där de båda hade liknande ansiktsuttryck.

Bilderna spreds sedan vidare av en annan man, Bilgin Ciftci, som också åtalats. Domaren i detta internationellt uppmärksammade fall begärde in kommentarer från experter på JRR Tolkiens sagovärld, vilket fick regissören bakom filmerna om Sagan om Ringen att rycka ut till den åtalades försvar.

Det var inte alls Gollum som avbildades på bilderna, hävdade Peter Jackson, utan hans dubbelnatur Sméagol – det vill säga den person Gollum var innan han förfördes av härskarringens mörka kraft.

”Sméagol är en glad och söt figur. Sméagol varken ljuger, bedrar eller försöker lura andra. Han är inte ond, beräknande eller farlig – dessa personlighetsdrag tillhör Gollum, som aldrig får förväxlas med Sméagol”, sade Jackson i ett uttalande enligt The Guardian.

Enligt den amerikanska tidningen Foreign Policy kan domen mot Cetin nu bli vägledande även för Ciftcis fall.

Fakta: Erdogan och yttrandefriheten

Nästan 2.000 personer har anklagats för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdogan under de senaste åren, bland dem många journalister.

Världssamfundet har uttryckt ökad oro för urholkandet av yttrandefriheten och andra friheter och rättigheter under president Recep Tayyip Erdogans alltmer auktoritära styre.

Turkiet har plats 149 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, sämre än länder som Mexiko, Etiopien och Afghanistan.

I mars förra året tog stormade polis redaktionen till Turkiets största dagstidning, Zaman. Tidningen sattes under tvångsförvaltning och bytte över en natt profil, från kritisk motståndare till president Erdogans politik till regeringsvänlig. Även mediebolaget Koza-Ipek och nyhetsbyrån Cihan har tagits över av staten.

I maj dömdes de turkiska journalisterna Can Dundar och Erdem Gül till fem års och tio månaders fängelse respektive fem års fängelse för att ha röjt statshemligheter, efter att de publicerat bilder som sades visa hur underrättelsetjänsten smugglar vapen till Syrien 2014.

I tisdags grep turkisk polis organisationen Reportrar utan gränsers representant i landet. Erol Önderoglu anklagas för ”terroristpropaganda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.