Miljöorganisationen Friends of the Earth beklagar den nya domen.
– Det smärtar. Samtidigt visar fallet att de stora utsläpparna inte är immuna och det har stimulerat debatten om deras ansvar för att bekämpa de farliga klimatförändringarna, säger Donals Pols, från nederländska delen av Friends of the Earth till AP.
Det var 2020 som företaget Shell stämdes av nederländska miljögrupper. De krävde att företaget skulle minska sina koldioxidutsläpp med 45 procent till 2030, jämfört med 2019 års nivåer.
Miljögrupperna fick rätt. Domstolen i Haag slog då fast att Shell bidrog till klimatförändringarna och att en 45-procentig minskning var nödvändig för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
Domen, den första som tvingade ett företag att anpassa sin miljöpolicy efter Parisavtalets temperaturmål, beskrevs som en milstolpe och en historisk seger för miljörörelsen.
Men Shell överklagade målet i nästa instans. Enligt bolaget investerar man över motsvarande 100 miljarder kronor i lösningar för minskade utsläpp under en treårsperiod.
Och nu river den högre instansen upp domen och meddelar att Shell redan gör tillräckligt. Företaget har mål för sina koldioxidutsläpp som ligger i linje med de krav som Friends of the Earth har, meddelar domstolen i sitt beslut.