Polis konfronterar demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg 30 september. Foto: TT/Adam Ihse

Domstol ska besluta om NMR ska förbjudas i Finland

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleddes en rättegång i finska Tammerfors där det ska avgöras om den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens verksamhet ska förbjudas i Finland. Det är den finska polisstyrelsen som har tagit frågan till domstol.

Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet i Göteborg, är skeptisk till effekterna av ett eventuellt förbud.

– Ett förbud kan leda till att de hittar andra sätt att organisera sig, säger han.

Enligt svenska YLE började diskussionen om att förbjuda NMR förra året, sedan en man i Helsingfors blivit misshandlad av en NMR-medlem. Mannen dog senare på sjukhus. I den finska föreningslagen står, enligt YLE, att en förening kan upplösas genom domstolsbeslut om den väsentligt strider mot lag eller god sed.

Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet i Göteborg, säger till SVT att han inte känner till något annat fall som liknar det finska, där det handlar om att förbjuda en nazistisk organisation.

Tidskriften Expo skrev i januari i år om om rättegången i Finland och nämnde då även ett fall i Tyskland, där författningsdomstolen i Karlsruhe beslöt att Tysklands nationaldemokratiska parti, NPD, inte skulle förbjudas. Det gjordes även ett försök att förbjuda NPD 2003, men inte heller den gången blev det något förbud.

”NMR borde kunnat förbjudas i Tyskland”

Christer Mattsson säger att Tyskland enligt sin konstitution har möjlighet att förbjuda nazistiska organisationer, men att NPD inte har en uttalad nationalsocialistisk och nazistisk ideologi.

– Men om Nordiska Motståndsrörelsen hade haft en gren i Tyskland hade frågan om organisationsförbud säkert kommit upp. Det skulle förvånat mig om NMR inte skulle ha blivit förbjudna där, säger Christer Mattsson.

Menar att lagtexten borde prövas

Själv menar dock Christer Mattsson att ett förbud kanske inte är bästa vägen att gå. Han menar att det är bättre att först pröva lagtexten om hets mot folkgrupp.

– I lagen om hets mot folkgrupp handlar det om brott som individen begår, men man bedömer inte sammanhanget. Om en person klär sig på ett visst sätt som kan symbolisera nazism, så kan det vara svårt att sätta dit personen för det – men om 200 personer marscherar samtidigt i likadana kläder och symboler kan det ge en känsla av obehag, även om de inte skriker nazistiska slagord, säger Christer Mattson.

– Det handlar om att var och en som går där bara bildar en mening ihop med de andra. Men det finns ingen prövande dom i fråga om demonstrationer – huruvida det skulle kunna leda till åtal att uppträda i ett visst sammanhang, konstaterar han.

Christer Mattsson menar också att terrorlagstiftningen borde ses över och att det borde utredas om det går att förbjuda samröre med vissa organisationer i stället för att förbjuda själva organisationerna.

– Det löser inte problemet, men det är betydligt mindre drastiskt än ett organisationsförbud.

”De hittar andra sätt att organisera sig”

Han säger också att om det skulle bli ett domstolsbeslut i Finland om att förbjuda NMR så kanske det ändå inte är verkningsfullt.

– De är starkt ideologiskt motiverade och ett förbud kan leda till att de hittar andra sätt att organisera sig, säger han.

Detsamma säger även finska polisen till YLE:

– Det som kan ske är att samma människor grundar en ny förening och sätter igång med något likartat. Beslut som dessa har på sikt främst ett symboliskt värde, säger vicehäradshövding Leo Hertzberg till YLE.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.