Elva tittarfrågor om Trumps tullar
Trumps tullar
Överblick
Ulf Kristersson hoppas på handelsavtal med Indien
Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterar i Morgonstudion att vi får en sämre värld om höga tullar införs och frihandel inte premieras. Men när USA tar ett steg tillbaka gällande handeln kan nya vägar öppnas.
– Det öppnar upp för frihandelsavtal med andra delar av världen – ett frihandelsavtal mellan Indien och Europa vore väldigt bra, säger Ulf Kristersson.
Han lyfter även Thailand som potentiell handelspartner och menar att det finns stora möjligheter. Sverige kommer även fortsätta att handla mycket med Kina.
– Sedan ska vi inte vara naiva och skapa ensidiga beroenden, säger Kristersson.
Nya tullar på halvledare presenteras nästa vecka
USA:s president Donald Trump meddelar att han i veckan kommer offentliggöra tullnivåer på importerade halvledare.
– Vi kommer att presentera dem nästa vecka. Det kommer att finnas viss flexibilitet för vissa företag, sade han inför reportrar under en flygresa.
Viss elektronik, som telefoner, ska också få nya egna specifika tullar, enligt Trump. USA:s handelsminister Howard Lutnick sa till ABC News på söndagen att produkterna kommer att få separata avgifter inom "en månad eller två" och att de kommer att ingå i kategorin halvledare.
Trump skriver i sin tur på Truth Social att "det inte rör sig om något undantag från tullarna" som tillkännagavs i fredags utan att de här produkterna omfattas av redan existerande 20-procentiga tullar.
Svantesson: "Senaste veckorna har varit sorgliga"
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) riktar skarp kritik mot Donald Trumps senaste agerande. I Agenda varnar hon för att den "oreda och kaos" som omger presidenten riskerar att skada både den globala ekonomin och förtroendet för USA.
– De här senaste veckorna har varit sorgliga, det hade inte behövt bli såhär, säger hon.
Se mer av ministern i klippet.
Nationalekonomen: Svårt för Trump att backa
Hur svårt skulle det vara för Donald Trump att backa från tullar som han precis har infört? Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, tror att ett skifte i Trumps handelspolitik inte ligger på kartan.
– Trump är en ganska principlös politiker som har bytt åsikt många gånger i många frågor, men inte när det kommer till tullar, säger han i kvällens Agenda.
Se mer av docenten i nationalekonomi i klippet ovan.
Kina stoppar export av viktiga industrimetaller
Kina har pausat exporten av sällsynta jordartsmetaller och magneter som används i allt från bilar och datorchips till flygplan och vapen, rapporterar The New York Times.
Åtgärden, som ses som ett svar på USA:s tullar, kan påverka industrin globalt. Export kräver nu särskilda licenser, men inget system finns ännu på plats.
När reglerna väl införs kan leveranser permanent stoppas till vissa företag, inklusive underleverantörer till USA:s försvarsindustri.
Teknikprodukterna får "separata tullar"
I en intervju med ABC:s program "This Week" säger USA:s handelsminister Howard Lutnick att de teknikprodukter som tidigare i helgen uppgavs bli undantagna från handelstullar, inklusive datorer och mobiltelefoner, i stället kommer att få "separata tullar".
– Dessa produkter kommer inkluderas i särskilda tullar för halvledare, som troligtvis kommer inom en månad eller två. Så det ska inte ses som ett permanent undantag, säger han i programmet.
Hur höga de särskilda tullarna för halvledare kommer vara är fortfarande oklart.
Svenska kronan går starkast i världen
Den svenska kronan har gått starkast av alla världens större valutor sedan årsskiftet, rapporterar TT med hänvisning till Bloombergs G10-valutaindex.
Under denna period har kronan stärkts mot den amerikanska dollarn med 13,2 procent, från 11,07 kronor i början av januari till 9,78 kronor i dag.
Dollarn har tappat mot samtliga större valutor sedan Donald Trumps tillträde. Andra vinnare inkluderar schweizerfrancen (plus 11,4 procent mot dollarn) och euron (plus 9,7 procent).
Börsrally spås på måndag
Beskedet att en mängd teknikprodukter undantas USA:s handelstullar lär få tydliga effekter på världens börser när de öppnar på måndag, enligt Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners.
"Vi får ett kortsiktigt rally under inledningen av veckan. Stockholmsbörsen bör, likt Asien och Europa, lyfta initialt", säger han i en kommentar till TT.
Framför allt är det teknikjättarna som väntas lyfta siffrorna. Enligt Bloomberg står elektronikprodukterna som omfattas av undantagen för närmare 4 000 miljarder kronor per år i amerikansk import.
Datorer och telefoner undantas från tullar
Vissa teknikprodukter kommer att undantas från amerikanska handelstullar, rapporterar Bloomberg. Enligt en lista som publicerats på den federala tull- och gränspolismyndighetens hemsida inkluderar dessa produkter bland annat datorer, smartphones och utrustning för tillverkning av datorchip.
President Trump har tidigare flaggat för att vissa produkter kan komma att undantas från de globala tullarna, som i nuläget ligger på 145 procent för Kina och tio procent för övriga länder.
Varnar för konkursvåg inom bilindustrin
Många svenska underleverantörer till fordonsindustrin kan tvingas flytta eller lägga ned när USA:s aviserade tullar träder i kraft i maj, menar branschorganisationen Fordonskomponentgruppen (FKG).
– Det ser vi absolut kommer hända, så det är väldigt oroväckande just nu, säger FKG:s vd Peter Bryntesson till Sveriges Radio.
Enligt honom har många av organisationens cirka 300 medlemsföretag redan små marginaler, så USA:s aviserade tullar på 25 procent på fordonskomponenter skulle bli ett hårt slag mot lönsamheten, menar han.