Donald Trump inför nya tullar 2025 – följ senaste nytt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tullpaket mot omvärlden beskrivs som det mest aggressiva i modern tid. Den nyckfulla handelspolitiken har lett till röda siffror på börser runtom i världen. Vad händer nu och hur påverkar det världsekonomin?

SVT Nyheter liverapporterar om den senaste händelseutvecklingen.

Elva tittarfrågor om Trumps tullar

Trumps tullar

EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic. Foto: Jean-Christophe Verhaegen/AFP/TT

EU:s handelschef till Washington på måndag

På måndag kommer EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic att träffa sina motparter i USA för förhandlingar om handelstullar, meddelar EU-kommissionen.

– EU är intresserat av att hitta lösningar som båda sidor vinner på, säger Olof Gill, talesperson för EU-kommissionen.

Sefcovic väntas träffa handelsminister Howard Lutnick och handelsrepresentanten Jamieson Greer.

EU-länderna har lagt fram mottullar på amerikanska varor värda mer än 21 miljarder som svar på USA:s ståltullar, och ytterligare åtgärder förbereds.

Både USA:s breda tullpaket på 20 procent och EU:s motåtgärder är pausade för att ge tid för förhandlingar.

EU:s finansministrar har i dag haft möte i Warszawa.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Teknikprodukterna får "separata tullar"

I en intervju med ABC:s program "This Week" säger USA:s handelsminister Howard Lutnick att de teknikprodukter som tidigare i helgen uppgavs bli undantagna från handelstullar, inklusive datorer och mobiltelefoner, istället kommer att få "separata tullar".

– Dessa produkter kommer inkluderas i särskilda tullar för halvledare, som troligtvis kommer inom en månad eller två. Så det ska inte ses som ett permanent undantag, säger han i programmet.

Hur höga de särskilda tullarna för halvledare kommer vara är fortfarande oklart.

Markerad händelse

Svenska kronan går starkast i världen

Den svenska kronan har gått starkast av alla världens större valutor sedan årsskiftet, rapporterar TT med hänvisning till Bloombergs G10-valutaindex.

Under denna period har kronan stärkts mot den amerikanska dollarn med 13,2 procent, från 11,07 kronor i början av januari till 9,78 kronor i dag.

Dollarn har tappat mot samtliga större valutor sedan Donald Trumps tillträde. Andra vinnare inkluderar schweizerfrancen (plus 11,4 procent mot dollarn) och euron (plus 9,7 procent).

Markerad händelse
Bild på en datorskärm som visar kurvan för en generisk aktiekurs, med en hög topp följt av ett något långsammare fall.
Helgens tullbesked spås åtminstone kortsiktigt lyfta börsen vid öppning på måndag. Arkivbild. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT

Börsrally spås på måndag

Beskedet att en mängd teknikprodukter undantas USA:s handelstullar lär få tydliga effekter på världens börser när de öppnar på måndag, enligt Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners.

"Vi får ett kortsiktigt rally under inledningen av veckan. Stockholmsbörsen bör, likt Asien och Europa, lyfta initialt", säger han i en kommentar till TT.

Framför allt är det teknikjättarna som väntas lyfta siffrorna. Enligt Bloomberg står elektronikprodukterna som omfattas av undantagen för närmare 4 000 miljarder kronor per år i amerikansk import.

Markerad händelse

Datorer och telefoner undantas från tullar

Vissa teknikprodukter kommer att undantas från amerikanska handelstullar, rapporterar Bloomberg. Enligt en lista som publicerats på den federala tull- och gränspolismyndighetens hemsida inkluderar dessa produkter bland annat datorer, smartphones och utrustning för tillverkning av datorchip.

President Trump har tidigare flaggat för att vissa produkter kan komma att undantas från de globala tullarna, som i nuläget ligger på 145 procent för Kina och tio procent för övriga länder.

Markerad händelse

Varnar för konkursvåg inom bilindustrin

Många svenska underleverantörer till fordonsindustrin kan tvingas flytta eller lägga ned när USA:s aviserade tullar träder i kraft i maj, menar branschorganisationen Fordonskomponentgruppen (FKG).

– Det ser vi absolut kommer hända, så det är väldigt oroväckande just nu, säger FKG:s vd Peter Bryntesson till Sveriges Radio.

Enligt honom har många av organisationens cirka 300 medlemsföretag redan små marginaler, så USA:s aviserade tullar på 25 procent på fordonskomponenter skulle bli ett hårt slag mot lönsamheten, menar han.

Markerad händelse

Kinas mottullar träder i kraft

Kinas höjda tullar på amerikanska varor träder officiellt i kraft under lördagen. Höjningen till 125 procent annonserades dagen innan, samtidigt som USA:s höjda tullar mot Kina på totalt 145 procent började gälla.

Kinas president Xi Jinping har sagt att de “inte är rädda” men samtidigt påpekat att det “inte finns några vinnare i ett handelskrig”.

När Donald Trump fick frågor om situationen av reportrar på Air Force One under fredagskvällen sade han att han alltid kommit bra överens med president Xi, och att “något positivt kommer att komma ur det här”.

Stockholmsbörsen slutar på svagt plus

Stockholmsbörsen har genomgått en turbulent vecka till följd av USA:s handelstullar.

Vid veckans slut på fredagen stänger det breda OMXS-indexet på ett svagt plus på 0,1 procent.

Vid öppning låg indexet också på ett knappt plus, steg med 0,3 procent för att sedan falla på minus 1,3 efter en dryg timme. Därefter under dagen repade sig siffrorna.

Sedan den 1 april har Stockholmsbörsen visat röda siffror fem av sju börsdagar, och fallit så lågt som 12–13 procent den senaste veckan.

USA:s president Donald Trump. Foto: Shawn Thew/EPA/TT

Dollarn sjunker till den lägsta nivån på tre år

Donald Trumps handelspolitik fortsätter att sända chockvågor på de globala marknaderna. På fredagen föll dollarn till den lägsta nivån på tre år samtidigt som statsobligationerna steg brant, skriver Financial Times.

Det var när indexet över dollarns värde gentemot valutor hos USA:s stora handelspartners föll under 100 som dollarnivån sjönk till sin lägsta sedan april 2022.

På fredagen föll den så mycket som 1,8 procent till indexet 99 för att sedan återhämta sig till 99,7.

Markerad händelse

Var står USA:s tullar nu?

Det råder en stor osäkerhet kring handelstullarna med snabba vändningar fram och tillbaka från Trumpadministrationen.

BBC listar var tullarna mot USA:s grannar samt mot EU och Kina ligger för tillfället.

EU tillsammans med majoriteten av de drygt 60 länderna listade av USA som deras handelspartners fick reducerad tullsats från 20 procent till 10. Detta efter Trumps tillkännagivande om en 90-dagars paus och därmed en sänkt ömsesidig tull under denna period.

Kinas tullsats ligger på 125 procent på kinesiska varor som importeras till USA.

Grannarna Mexiko och Kanada som är USA:s viktigaste partners har dock inte fått en tillfälligt sänkt tull, utan ligger fortsatt på 20 procent.

Priset på guld når ny rekordnivå

På grund av den ekonomiska osäkerheten och oron på de globala finansmarknaderna denna vecka har guldpriset nått en ny rekordnivå, skriver BBC.

Investerare har flockats för att köpa upp ädelmetallen och priset steg till mer än 3 200 dollar, motsvarande drygt 31 000 kronor, per uns när handelskriget mellan USA och Kina intensifierades ytterligare under fredagen.

Guldpriset har därmed stigit med 8 000 kronor i år, från dryga 23 000 kronor per uns vid början på året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet