Fouad Youcefi, USA-korrespondent, om Trumps första tal efter det misslyckade attentatet mot honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA-korrespondent Fouad Youcefi om det viktigaste från Trumps tal från republikanska konventet i Milwaukee. Foto: SVT

”Donald Trump var förändrad – tills han lämnade sitt manus”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var gud som räddade Donald Trump från att dö. Och det är Donald Trump som ska rädda landet från Demokraterna. Det var budskapen när republikanernas nu officiella presidentkandidat talade för första gången efter mordförsöket förra helgen. Och den som tittade fick se både nya – och gamla – sidor av expresidenten.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Donald Trump är inte känd som en särskilt religiös man. Men den Trump som började tala inför de tusentals tillresta republikanerna vid partikonventet i Milwaukee kunde lika gärna varit pastor vid en megakyrka.

Lugn, nästan salig, berättade Donald Trump i detalj om attacken som var millimeter från att kosta honom livet.

USA-val 2024

Talade om enighet – i ungefär en kvart

”Jag berättar bara det här en gång. Det är för smärtsamt”, sa Trump innan han konstaterade att det var Gud som fick honom att vända huvudet precis i den sekund han träffas i örat – och att det var Gud som fick honom att känna sig säker när kulorna fortsatte vina runt honom samtidigt som Secret Service-agenter skyddade honom med sina kroppar.

Det var en Trump som även de politiska motståndarna säkerligen hade lätt att sympatisera med. Han talade som utlovat om enighet, att han vill sträcka ut en vänlig lojal hand till alla amerikaner, och om vikten att inte demonisera andra.

Då hade han talat i ungefär 15 minuter.

Sen sa han att USA var på väg mot tredje världskriget, att det pågår en invasion av migranter vid USA:s södra gräns och att Demokraterna förstör USA. Han talade om fusk vid valet 2020, politiskt motiverade rättsprocesser och att andra länder ”skickar mördare till USA”.

Fördjupad kris inom Demokraterna

Den andra akten av Trumps tal hade startat – och den delen var mindre enande och desto mer förvirrande. Trump gick ofta utanför sitt manus, ibland till publikens jubel, men mot slutet oftare till ett gäng gäspningar.

Men när ballongerna föll i Milwaukee var Republikanerna fortfarande ett extremt enat parti – redo att ta sig an höstens val med sin anförare Trump – medan Demokraternas kris blir allt djupare i takt med att kraven på Joe Bidens avgång hörs från allt fler.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet