Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Delar av drönare hittade i Rumänien – det kan hända nu

Uppdaterad
Publicerad

Sedan måndagens ryska drönarattack vid gränsen mellan Rumänien och Ukraina har de två länderna haft olika versioner av vad som har hänt. Men nu har Rumäniens försvarsminister vänt och säger att rester från en drönare hittats på Natolandets territorium.

Vilka konsekvenser det här kommer att få beror helt på hur drönaren hamnade där, menar SVT:s korrespondent Christoffer Wendick.

Sedan Ryssland drog sig ur spannmålsavtalet tidigare i juli har den ukrainska Odessaregionen bombats hårt. En av orterna som vid flera tillfällen träffats av ryska robotar och drönare är hamnstaden Izmail vid floden Donau. Floden fungerar också som en nationsgräns och på andra sidan ligger Natolandet Rumänien.

Ukraina: Har bildbevis

När det i måndags rapporterades att en drönarattack utförts mot staden uppgav ukrainska myndigheter att en rysk drönare slagit ner på rumänsk mark. Den ukrainska utrikesministern Kuleba sa att de hade bildbevis på detta.

Rumänien förnekade först

Under måndagen och tisdagen avfärdade flera rumänska regeringsföreträdare upprepade gånger dessa uppgifter. Men på onsdagen vände landets försvarsminister och sade att skrot från en drönare har hittats i området.

Delarna ska nu analyseras och om de visar sig komma från Ryssland skulle detta vara en ”allvarlig kränkning”, säger Rumäniens president Klaus Johannis.

Korrespondenten: Kan åberopa artikel 4

Orsaken till det varit rörigt och att det kommit motstridiga uppgifter kan bero på att Nato till en början inte litade på de ukrainska uppgifterna. Eftersom Natos radarsystem inte larmade om att någonting kommit in i Rumäniens luftrum. Det säger SVT:S Europakorrespontent Christoffer Wendick.

Att en rysk drönaren har träffat ett Natoland kan få konsekvenser, men vilka det blir beror nu helt på hur drönaren hamnade där.

– Var det en medveten provokation av Ryssland då kan Rumänien åberopa artikel 4 i Natos stadgar som innebär att de kallar till ett möte med alla Natoländer för att besluta om man ska svara, säger Wendick.

– Om det i stället var ett haveri, eller att den sköts ner från den ukrianska sidan då kommer man i stället vilja tona ned den här händelsen för att inte i onödan eskalera fram en konflikt mellan Nato och Ryssland, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.