Ecuador gav Assange medborgarskapet och begärde att han skulle tilldelas diplomatisk status. Det skulle göra det möjligt för Assange att lämna den ecuadorianska ambassaden i London där han hade befunnit sig i flera år.
Storbritannien avslog dock Ecuadors begäran, och sedan i maj förra året har Assange suttit häktad i högsäkerhetsfängelset Belmarsh utanför London i väntan på rättsligt efterspel för att ha brutit mot brittiska borgensregler.
Assange hade begärt att få släppas fri mot borgen i väntan på rättegången men fick i januari i år ett nej. I januari beslutade samma domstol också att Assange inte kommer utlämnas till USA då hans hälsa bedöms vara alltför skör.
Nu har en domstol i Ecuador beslutat att medborgarskapet dras in, ett beslut som enligt Julian Assanges ecuadorianske advokat Carlos Poveda fattats på ett felaktigt sätt, rapporterar ABC.
Kritik från advokaten
Till nyhetsbyrån AP säger Poveda att processen inte följt regelverket och att Assange inte fått komma till tals.
Det tillbakavisas dock av landets utrikesdepartement, som menar att man har ”agerat oberoende och följt rättsprocessen”.
Carlos Poveda har meddelat att han kommer att begära en förtydligande av beslutet.
Experten: Ännu en motgång för Assange
Beslutet från domstolen i Ecuador lär inte få någon större betydelse för Assanges framtid, menar Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
– Det här innebär ytterligare en motgång för Assange, men det får inte några stora konsekvenser. Han befinner sig i Storbritannien och kan komma att utlämnas till USA, det är en sak mellan USA och Storbritannien, säger Pål Wrange.
– Om Assange skulle ha tagit sig till Ecuador och bosatt sig där och avsagt sig sitt australiensiska medborgarskap hade det varit en helt annan sak, då hade han haft en stark anknytning till Ecuador och landet hade kunnat göra diplomatiska framstötar. Men nu har Ecuador en ny regering och det är inte sannolikt att den regeringen väljer att agera i fallet, säger Pål Wrange.