Man på eiffeltornet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur mannen klättrar halvnaken på Eiffeltornet. Foto: AP

Eiffeltornet utrymt – man klättrade halvnaken vid de olympiska ringarna

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar innan OS-finalen tvingades myndigheter evakuera Eiffeltornet. Det efter att man upptäckt en man hängandes halvnaken på tornet precis ovanför de olympiska ringarna.

Myndigheterna utrymde Eiffeltornet bara timmar innan OS-avslutningen, som är planerad att starta vid klockan nio under söndagskvällen.

En man klättrade utan tröja och upptäcktes när han var strax ovanför de olympiska ringarna, som är placerade nedanför den andra sektionen av tornet. På bilder från AP syns en man med klätterutrustning med bar överkropp. Det är oklart var han började klättra ifrån.

OS i Paris 2024

Mannen greps senare av polis och på bilder syns hur han leds bort.

Besökare blev inrymda i tornet

Klockan var runt tre på eftermiddagen när besökare eskorterades bort från området. Några besökare blev inrymda på tornets andra våning men fick lämna efter ungefär en halvtimme.

Eiffeltornet väntas inte vara en del av avslutningsceremonin som är planerad att hållas på nationalarenan Stade de France i Saint-Denis.

Under invigningen spelade dock tornet en stor roll då ceremonin avslutades med att Celine Dion överraskade med ett uppträdde där hon sjöng från högt upp i Eiffeltornet.

Lyckades klättra trots stort säkerhetspådrag

Under OS i Paris är det ett stort säkerhetspådrag. Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin har tidigare uppgett att det kommer vara runt 3 000 poliser runt nationalarenan och att runt 30 000 poliser finns utplacerade i staden. Det för att garantera säkerheten under den sista dagen av de olympiska spelen.

Men trots det omfattande säkerhetsarbetet har en man alltså lyckats klättra upp på Paris främsta landmärke.

Enligt nyhetsbyrån så skedde incidenten vid en tidpunkt där tävlingarna drog ut på tiden samtidigt som säkerhetspersonalen börjat skifta fokus mot kvällens avslutningsceremoni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet