Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia om det senaste kring militärräderna i Jenin. Foto: Pablo Torres/SVT

Efter 44 timmar: Israel påbörjar tillbakadragande från Jenin

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska militären (IDF) har påbörjat tillbakadragandet av trupperna från Jenin. Enligt en militärkälla ska vissa av styrkorna redan ha lämnat den av Israel ockuperade staden på Västbanken, enligt Times of Israel.

Räden beskrivs av IDF som en ”kontraterroristisk insats” och enligt Israels president Benjamin Netanyahu är syftet ”att stoppa terrorister som vill förgöra Israel”.

Minst 11 palestinier dödades och över 100 skadades, varav 20 allvarligt, när militären bland annat attackerade ett flyktingläger, enligt det palestinska hälsodepartementet.

Strax efter midnatt meddelade den israeliska armén att en soldat skjutits till döds på tisdagskvällen.

Under de 44 timmar som operationen pågick hävdar IDF att man har förhört 300 misstänkta och arresterat 30. Dessutom säger IDF att räden inte var en engångsföreteelse. Den ska göra det lättare för framtida operationer i Jenin, skriver Times of Israel.

Inleddes på måndagen

Operationen inleddes natten till månaden och totalt ska 2 000 israeliska soldater ha deltagit. Omkring 3 000 palestinier har lämnat Jenins flyktingläger som följd, enligt den biträdande guvernören Kamal Abu al-Roub, samtidigt som runt 18 000 personer fortfarande är kvar. FN beskriver militärinsatsens omfattning som ”alarmerande”, enligt Reuters

Våldet har eskalerat

Det palestinska utrikesdepartementet kallar det hela för ”ett öppet krig mot folket”. Under måndagskvällen meddelade den palestinske presidenten Mahmud Abbas kansli att han avbryter alla kontakter och allt säkerhetssamarbete med Israel.

Arabförbundet kallade till ett extrainsatt möte under tisdagen för att ”diskutera en arabisk mobilisering för att möta Israels attack mot Jenin”, enligt ett uttalande.

De senaste veckorna har våldet eskalerat på Västbanken. FN:s säkerhetsråd har uppmanat både Israel och Palestina att undvika handlingar som kan öka spänningarna.

Under tisdagen körde även en bil in i en folkmassa i israeliska Tel Aviv, vilket islamistiska Hamas har tagit på sig och benämnt som hämnd för militärräden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från attacken i Jenin. Foto: ALAA BADARNEH/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.