Antal migranter som tagit sig över Engelska kanalen har tredubblats i år, jämfört med förra året. En av orsakerna är att Frankrikes och Storbritanniens regeringar genom har gjort det mycket svårare för migranter att ta sig genom kanaltunneln på undersidan av en lastbil. Dessutom korsar färre lastbilar gränsen på grund av brexit och coronapandemin.
Migrantorganisationer anger flera skäl till att många söker sig just till Storbritannien. Dels handlar det om språket, många kan lite engelska. Dessutom finns det gott om arbetstillfällen. En annan vanlig orsak är att många har familj eller vänner som redan befinner sig i Storbritannien.
– Vi jobbar med många som kommer från en före detta brittisk koloni, som till exempel Sudan. De ser Storbritannien som sitt moderland och tror att de är välkomna här, säger Bridget Chapman, talesperson för Kent Refugee Action Network i Folkestone.
Frankrike och Storbritanniens relation försvårar
Den brittiska regeringen står under hårt tryck, inte minst från brexitanhängarna i det egna Torypartiet, att sätta stopp för migrantbåtarna. De kräver att premiärminister Boris Johnson uppfyller sitt löfte om att återta kontrollen och begränsa invandringen.
Men efter brexit kan britterna inte längre automatiskt skicka tillbaka asylsökande till EU.
Hittills i år har bara fem migranter skickats tillbaka till ett EU-land, medgav den brittiska regeringen nyligen. Det är en väsentlig nedgång jämfört med perioden mellan januari 2019 och oktober 2020, då 231 migranter sändes tillbaka till EU.
Samtidigt är relationerna mellan Frankrike och Storbritannien sämre än på länge, vilket försvårar samarbetet om migranterna.
Se Robin beskriva den livsfarliga färden i spelaren ovan.