Trump efter skjutningen och Fouad Youcefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fouad Youcefi, USA-korrespondent, om att Trump ska närvara på Republikanernas konvent i Milwaukee, USA. Foto: REBECCA DROKE/TT, SVT

Efter mordförsöket – Trumps tal på konventet skrivs om

Uppdaterad
Publicerad

För strax över ett dygn sedan utsattes Donald Trump för ett mordförsök.

Nu har han landat i Milwaukee där han väntas officiellt nomineras till presidentkandidat på Republikanernas konvent.

”Jag har beslutat att jag inte kan tillåta en skytt eller potentiell mördare att tvinga fram en ändring av schemat”, skrev han på Truth social.

Under sitt kampanjmöte i Butler, Pennsylvania, natten till söndag utsattes Donald Trump för ett mordförsök. Bara några minuter in på presidentkandidatens tal började skotten ljuda från taket som låg ungefär hundra meter från scenen.

Trump träffades i höger öra och blev endast lindrigt skadad. Men i publiken träffades en 50-årig man som dog av sina skador och två andra skadades allvarligt. Även skytten dödades, och har identifierats av FBI som 20 år gamla Thomas Matthew Crooks.

Skottlossning mot Donald Trump

Trump har efter händelsen tackat Secret service, polisen och sina anhängare på den egna plattformen Truth social, där han också framfört sina kondoleanser till familjen till mannen som dog och de som skadades.

Fördömer händelsen

USA:s president Joe Biden gick kort efter händelsen ut och fördömde det inträffade, och höll senare ett tal till nationen där han uppmanade amerikanerna att lösa sina meningsskiljaktigheter vid valurnorna, och inte genom våld. Han belyste även behovet av att sänka temperaturen i amerikansk politik.

– Kom ihåg att även om vi kanske inte alltid håller med varandra så är vi inte fiender. Vi är grannar, vänner, medarbetare och, viktigast av allt – vi är medamerikaner. Vi måste stå tillsammans, sa Joe Biden.

– Vi kan inte, vi får inte välja vägen mot politiskt våld i USA.

USA:s president Joe Biden under ett tal till nationen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joe Biden uppmana det amerikanska folket att stå enade. Foto: AP

Ändrat sitt tal inför konventet

Mindre än ett dygn efter attentatet landade Trump i Milwaukee, Wisconsin, inför det republikanska konventet. Där ska han hålla tal och utnämnas till partiets officiella presidentkandidat.

Men det var inte helt självklart till en början att han skulle resa till Milwaukee. I ett inlägg på Truth social skrev Trump att han först tänkt skjuta upp resan, men att han senare beslutat att attacken inte kan påverka schemat.

I en intervju med Washington Examiner säger han dock att hans tal, som skulle handla mycket om Joe Bidens politik, kommer skrivas om.

– Hade inte det här hänt så hade det varit ett otroligt tal. Men helt ärligt så kommer det vara ett helt annat slags tal nu, sa Trump.

– Det här är en chans att föra samman hela landet, till och med hela världen. Talet kommer att bli mycket annorlunda, mycket annorlunda än det skulle ha varit för två dagar sedan.

Hör SVT:s Fouad Youcefi om säkerheten på konventet i videon ovan.

Blodig Donald Trump.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när skottet träffar Donald Trump. Foto: Evan Vucci

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet