President Joe Biden anländer till Vita huset med sin fru Jill Biden efter att ha kampanjat i Pennsylvania på söndagen. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Efter mötet – fortsatt splittrat om Biden

Uppdaterad
Publicerad

Splittringen inom Demokraterna förblir djup.

Allt fler partikamrater uppges vilja se att Biden lämnar plats åt en piggare presidentkandidat inför höstens val.

Ledande demokrater i representanthuset träffades digitalt på söndagen för att diskutera situationen som uppstått efter Joe Bidens kritiserade debattinsats mot Donald Trump i förra veckan.

Flera demokratiska kommittéledare – däribland Jerry Nadler från New York, Jim Himes från Connecticut och Mark Takano från Kalifornien – ska under mötet ha sagt att Biden borde kliva åt sidan, uppger två källor för AP.

USA-val 2024

Vissa ger stöd

Andra toppdemokrater ska samtidigt ha uttryckt sitt stöd för presidenten.

Biden har under helgen personligen ringt runt till partikamrater inför att arbetet återupptas i kongressen, efter ett uppehåll med anledning av nationaldagsfirandet.

– Jag tror absolut att vi kan vända det, säger senatorn Alex Padilla, Kalifornien, en av de som fick ett samtal av presidenten.

Biden ger sig inte

Fem demokratiska ledamöter i representanthuset har tidigare offentligt krävt att presidenten ska kliva åt sidan. De har uttryckt oro över att Biden inte skulle ha kraften som krävs för att klå rivalen Donald Trump i november.

Men Biden förblir bestämd om att han är den mest kvalificerade kandidaten att ta fajten.

– Helt ärligt, jag har aldrig varit mer optimistisk om USA:s framtid om vi håller ihop, sade Biden i samband med ett besök vid en gudstjänst i en kyrka i Philadelphia på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet