Theresa May har inte lyckats samla ett tillräckligt stort stöd för sitt brexitavtal för en möjlig tredje omröstning, meddelade hon på måndagen. Tre ministrar valde att gå emot premiärministerns linje, och väljer därmed att avgå.
Det rör sig om Alistair Burt, ansvarig för Mellanöstern vid utrikesdepartementet, biträdande hälsominister Steve Brine och näringsminister Richard Harrington.
I sitt avskedsbrev skriver Harrington att den brittiska regeringen spelar roulett med liven och levebröden för den övervägande majoriteten av människorna i landet. Han lovar att göra allt för att undvika ett brexit utan avtal.
“En form av myteri”
Samtidigt röstade parlamentet sent på måndagskvällen ja till att tillfället ta viss kontroll över brexitprocessen under onsdagen från regeringen.
– Man kan se det som en form av myteri och ett uttryck för frustration hos parlamentet över att regeringen styrt hela tiden, och att man inte fått göra det här tidigare, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.
Under onsdagen ska parlamentet hålla omröstningar om en rad alternativ för hur en brexit kan gå till, som skiljer sig från Mays avtal som blivit nedröstat i parlamentet två gånger.
– Det kan till exempel vara att dra tillbaka brexitansökan helt, eller att man lämnar med Mays avtal med ändringen att man stannar kvar i EU:s tullunion. En rad alternativ kommer prövas, säger Wendick.
“Kan komma att styra opinionen”
Parlamentets omröstningar på onsdag är dock inte bindande för regeringen, som helt kan välja att gå en annan väg. Det behöver däremot inte betyda att omröstningarna är helt verkningslösa.
– Skulle man till exempel rösta för en mjukare brexit kan det ge en indikation till regeringen om att det finns alternativ som parlamentet faktiskt kan acceptera. Resultatet kan komma att styra opinionen eller göra det svårare för Theresa May att få den brexit hon vill ha, säger Wendick.
Skulle Theresa May inte lyckas hitta stöd i parlamentet för det nuvarande brexitavtalet blir det en brexit utan avtal den 12 april.