Efter massakern i Texas – stor vapenmässa anordnas i delstaten

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar efter skolmassakern i Uvalde i Texas håller vapenlobbyn en stor mässa i samma delstat. En av talarna är expresidenten Donald Trump.

– Att det finns ondska är inte skäl nog att avväpna laglydiga medborgare, säger han.

På tisdagen inträffade en blodig skolmassaker i småstaden Uvalde i Texas, där 19 barn och en vuxen mördades av en 18-årig man.

18-åringen, som sköts till döds av polisen, hade på laglig väg köpt vapnen med vilka massakern utfördes. Bland annat en AR-15, en sorts halvautomatisk karbin som använts vid flera tidigare masskjutningar i USA.

I Houston, som ligger drygt 45 mil från Uvalde, hålls på fredagen en stor vapenmässa i regi av National Rifle Association (NRA). Det är den största vapenlobbyorganisationen i USA med sina fem miljoner medlemmar.

Stort inflytande

Det är en mäktig organisation, som genom sina uppmaningar har stort inflytande främst i konservativa kretsar.

– NRA har en ganska stor politisk kraft. Det betyder väldigt mycket vilka politiker som NRA uppmanar de konservativa väljarna att rösta på, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Under mötet i Houston talar den republikanske expresidenten Donald Trump.

– Att det finns ondska är inte skäl nog att avväpna laglydiga medborgare. Det är den främsta anledningen att beväpna laglydiga medborgare, säger han.

Han tycker att USA istället för att införa striktare vapenlagar behöver satsa på åtgärder mot psykisk ohälsa och stärkt säkerhet vid skolor.

Demonstrerar utanför

Tidpunkten och platsen för mässan har, i ljuset av vad som hände i delstaten för bara några veckor sedan, väckt starka reaktioner. Utanför mässhallen har hundratals demonstranter samlats. De har bland annat krävt att mässan ska ställas in.

För NRA har det dock inte varit ett alternativ, menar Stefan Åsberg.

– Om man skulle dra tillbaka mässan skulle det bli ett erkännande av att vapnen är det stora problemet, säger han.

Någon omfattande reformering av landets vapenlagar är inte att vänta. Många demokrater förspråkar tuffare reglering, medan republikaner motsätter sig skärpta vapenlagar.

– De enda man pekar på att kanske kan komma överens om är skärpt bakgrundskontroll av de som i framtiden ska köpa vapen i USA, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.