Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Egypten blir en militärstat

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på ett ja i folkomröstningen i Egypten. Står sig resultatet betyder det att Egypten riskerar bli en militärstat.

Än så länge har vi bara uppgifter från de styrande om resultatet av folkomröstningen. Inga officiella resultat har presenterats. Först om tre dagar väntas ett officiellt resultat.

Enligt uttalanden från en ledande politiker skulle valdeltagandet ligga på 55 procent. Statlig tv har siffran 50 procent.

Ett ja till militärstyre

I förra folkomröstningen – om Muhammed Mursis kuppartat tillyxade författning – var valdeltagandet ungefär 33 procent. Fler skulle alltså ha röstat den här gången.

Samtidigt hävdar de styrande att det är 90-95 procent av valdeltagarna som röstat ja till den nya författningen, som folkomröstningen ju gäller.

Det är – om det nu skulle stämma, vilket vi inte vet – en hög siffra. Militären kommer att använda den för att visa på sin stora triumf.

Man tänker se resultatet som ett klart ja från befolkningen till ett styre som enligt den nya författningen domineras av militären.

Presidentval nästa steg

Med tanke på hur de styrande hittills har agerat – man har förbjudit det islamistiska oppositionspartiet, man har förföljt dem som propagerat för ett nej i omröstningen – kan det finnas anledning att tro att det resultat som de nu trumpetar ut också kommer att ligga nära slutresultatet.

Ett nästa steg blir presidentvalet och där ser det nu ut som om militärens starke man general Abd al-Fattah al-Sisi kommer att ställa upp som presidentkandidat. Och att han är säker på att vinna.

Fruktade kaos

Det är de grupper som fruktat fortsatt kaos som nu har gjort sig hörda. Det är både gamla Mubarak-anhängare och en rad kristna, icke-religiösa och liberaler, vilka fruktade att Mursi skulle islamisera Egypten, som valt att satsa på militären i hopp om stabilitet.

Det finns anledning att tvivla på siffrorna. Men om vi utgår från att dessa siffror är de som kommer att presenteras som slutresultat ser vi ett djupt splittrat folk som röstat. De bådar inte gott för framtiden.

Det är alltså hälften av befolkningen som inte har röstat. Eftersom det förbjudna muslimska brödraskapet har uppmanat till bojkott kan de se detta som en framgång.

Som en återgång till Mubarak

Vad man kan förstå har stämningsläget i Egypten ändrats från uppsluppet hopp om frihet – som det var när den arabiska våren inleddes 2011 –  till en allmän fruktan för våld och kaos.

Och nu återstår att se hur utvecklingen fortsätter. Det är nu de före den arabiska vårens oppositionella som förföljs av militärstyret.

Det är som en återgång till det störtade Mubarakstyret med en stark militärt styrd regering som förtrycker politiskt avvikande tankar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.