Kvinna med plakat vid demonstration

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såväl unga som gamla i Argentina demonstrerar president Javier Mileis kompromisslösa åtstramningar. Foto: Sara Murillo Cortes

Ekonomin avgör president Mileis öde

Publicerad

Under sina snart fem månader som Argentinas president har libertarianen Javier Milei fått internationella rubriker för sin totala geopolitiska kursändring och sin bromance med miljardären Elon Musk. Men på hemmaplan är det en fråga som står i fokus. Uppdraget Milei fick av det argentinska folket kan sammanfattas i två ord – fixa ekonomin.

Argentina har under flera år haft en av världens högsta inflationstakter och kriserna är så många att det är omöjligt att hålla räkningen.

När traditionella partier av olika politisk färg misslyckades med att få ordning på ekonomin banade det väg för Milei och hans radikala plan för att stöpa om det argentinska samhället. Den nya presidenten vill se en minimal roll för staten och har därför påbörjat stora nedskärningar.

Fler fattiga

Milei kan peka på flera positiva tecken under sina första månader vid makten: inflationen är visserligen på fortsatt mycket hög nivå men har sjunkit sedan toppen runt årsskiftet, det är överskott i statsfinanserna för första gången på många år och den argentinska peson har varit förvånansvärt stabil.

Regeringen menar att det här är bevis på att Mileis chockterapi faktiskt fungerar. Men kritiker hävdar att det ekonomiska stålbadet drivit in landet i recession.

Enligt Internationella Valutafondens senaste prognos kommer den argentinska ekonomin i år att krympa med 2,8 procent och inflationen landa på 150 procent.

När priserna stiger samtidigt som regeringen tar bort subventioner för elektricitet, hushållsgas, vatten och lokaltrafik slår det hårt mot befolkningen. Över tre miljoner fattiga har tillkommit sedan Milei kom till makten och omkring hälften av argentinarna lever nu i fattigdom.

Behåller stöd i opinionen

Ändå ser Milei ut att behålla sitt stöd i opinionen. Förklaringen är kanske att situationen varit dålig så länge att många verkar beredda att ge presidenten en rejäl chans. Men för att behålla sitt stöd över tid måste han visa upp förbättringar i människors ekonomiska vardag.

Hans regering redan baxat ett omfattande reformprogram genom representanthuset. Om även senaten röstar ja till reformerna som innehåller djupgående avregleringar och privatiseringar så är det en enorm framgång för Milei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.