Totalt finns ett tjugotal svenska kvinnor och ett trettiotal barn i läger i norra Syrien. Av dem ska nu ett antal utvisas till Sverige, vilket Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera om.
Processen med att utreda vilka som ska ställas inför domstol och vilka som det inte finns tillräckliga bevisunderlag för att åtala har pågått under hela förra året.
– Vi har kommit en bra bit framåt men en del har vi inte tillräckliga bevis mot, trots att de utgör ett säkerhetshot. Därför vill vi utvisa dem till respektive land, säger Shiyar Ali, svensk representant för det kurdiska självstyret i Norra Syrien, till SVT.
Han bedömer att självstyret med hjälp från internationella koalitionen mot IS lyckats utröna vilka det är möjligt att åtala.
– Med de resurser som vi har på plats har vi gjort vårt yttersta för att på bästa möjliga sätt utreda dem. Det har varit svårt när det gäller både kvinnor och män, det här är människor som är ideologiskt radikala och duktiga på det de gör, säger Shiyar Ali.
”Gynnsamt möte”
Vid mötet förra veckan där beslutet meddelades medverkade en rad europeiska länder, USA och koalitionen mot IS. Från det kurdiska självstyrets håll har man tryckt på för att få stöd när det gäller rättsprocesser för de som bedöms ha begått brott och haft samröre med IS, rapporterar kurdiska nyhetsbyrån Anha.
Abdul Karim Omar, representant för självstyret och ansvarig för kommunikationen med länderna, beskriver mötet som gynnsamt och ett steg framåt i att lösa situationen.
UD: Skyldiga att ta emot dem
Sverige har nu en skyldighet att ta emot de svenska medborgare som inte kan åtalas, skriver UD i ett mejl till SVT Nyheter.
”Om kvinnorna utvisas har vi, liksom andra berörda stater, en skyldighet att ta emot våra egna medborgare och ett intresse av att det sker på ett säkert sätt i enlighet med gängse internationell praxis – och ska verka för detta. Svenska myndigheter har en god beredskap”.
Gällande de barn som ska utvisas skriver UD att man jobbar ”hårt och metodiskt” med att föra hem dem.
”18 barn från lägren i nordöstra Syrien har redan kommit hem till Sverige. Svenska UD har gjort ett konsulärt besök i lägren och planerar besöka området igen med fokus på barnens situation. Sverige har en nära dialog med AANES för att följa de svenska barnens situation och hälsoläge”.
Rättelse
Det är oklart exakt hur många av kvinnorna och barnen som kommer utvisas till Sverige. I en tidigare version av texten stod en siffra som det inte är bekräftat att stämmer.
FAKTA: Det här är IS
Islamiska Staten räknas som världens värsta terrororganisation. I Mosul utropas deras så kallade Kalifat av den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. De kom att kontrollera ett område lika stort som Storbritannien i Syrien och Irak.
40 000 människor från 100 olika länder reste till Syrien och Irak för att ansluta till IS. IS har begått flera mycket allvarliga brott mot mänskligheten. Bland annat mot den yazidiska befolkningen där de kidnappade kvinnor och barn för att kunna sälja som sexslavar. FN räknar övergreppen mot yazidier som folkmord.
De har gjort sig kända för sin utstuderade propagandaapparat där de filmar avrättningar. IS ligger också bakom många terrorattentat över hela världen.
Från Sverige reste 300 personer till IS. Omkring 150 av dem har kommit hem. IS så kallade Kalifat har krossats, kvar finns spridda IS-celler.
Det uppskattas att omkring hundra av de svenska IS-jihadisterna har dött och att ett 50-tal finns kvar i regionen. En del av dem är fångar hos kurderna i nordöstra Syrien.
Sverige vill att de svenska IS-fångarna ska dömas på plats i Syrien. Men fortfarande är det inte klart om och när rättegångar kommer att äga rum.