I flera dagar har techentreprenören tillika världens rikaste man Elon Musk riktat kraftfull kritik mot den brittiska regeringen och premiärminister Kier Starmer på X, plattformen som han köpte i oktober 2022. Fokus har framförallt varit hanteringen av en mångårig övergreppsskandal som avslöjades i början av 2010-talet.
Financial Times uppger nu att Musk även har fört samtal med allierade om hur man kan få Starmer avsatt före nästa parlamentsval.
– Hans (Musks) åsikt är att den västerländska civilisationen är hotad, säger en källa till tidningen.
På senare tid har Elon Musk också uttalat sitt stöd för Nigel Farages parti Reform UK, samtidigt som han ifrågasatt dennes kapacitet att leda partiet.
”Yttrandefrihet är temat”
Nästa månad går Tyskland till val. Musk har tidigare hävdat att ”bara AfD kan rädda Tyskland”, och under torsdagskvällen kommer Alice Weidel, ledaren för det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, att vara med i ett livestreamat samtal med Musk på just X.
– Yttrandefrihet är temat, men Elon Musk verkar också vara intresserad av Afds politik i stort och kommer bereda sin plattform för henne, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick i Morgonstudion.
– Det kommer förmodligen likna ganska mycket det samtal som han tidigare hade med Donald Trump på den plattformen.
På sätt och vis borde detta inte vara så kontroversiellt, enligt Nicholas Aylott, chef på Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.
– Men det finns kanske tre saker som gör det väldigt känsligt. Det ena är vem han är. Han är aktiv i amerikansk politik och står inte bara nära den inkommande regeringen, utan som en del av den. Så det är ett väldigt stort diplomatiskt övertramp. Hur han uttalar sig är också en annan aspekt, säger Aylott.
– Vilka partier han aktivt stödjer är en tredje aspekt.
Europeiska reaktioner
Flera europeiska ledare har markerat mot Musks agerande, bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron som menar att han stödjer ”en ny internationell reaktionär rörelse” och ingriper direkt i val.
En annan är Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
– Jag tycker att det är oroande att en man med enorm tillgång till sociala medier och stora ekonomiska resurser lägger sig i andra länders interna angelägenheter, sa han nyligen i NRK-programmet Politisk kvarter.