En flicka vid en tillfällig toalett i ett läger där 100.000 människor bor i Bangui, Centralafrikanska republiken. Foto: TT

En miljard människor saknar toalett

Publicerad

En miljard människor gör dagligen sina behov utomhus, mer eller mindre offentligt. Enligt FN har pengar som satsats på att förbättra den sanitära situationen i princip spolats ner i toaletten.

Särskilt vanligt är problemet i länder med en snabbt växande befolkning. I Indien tvingas 600 miljoner personer göra ifrån sig i diken, bakom buskar och i öppna vattendrag.

Länge har fokus legat på att bygga latriner hos världens fattigaste. Men det är kunskap och synsätt som måste förändras, snarare än stora satsningar på infrastruktur, säger Rolf Luyendijk, statistiker på Unicef.

– Facit är att det här har varit bottenlösa misslyckanden, säger han enligt Reuters.

Samhällen där det är vanligt att man kissar och bajsar utomhus präglas av stora inkomstklyftor och hög barnadödlighet. Sjukdomar som kolera, hepatit A, tyfus, diarréer och dysenteri är vanliga.

– Exkrement, avföring, bajs, ja skit, är roten till så dödliga många sjukdomar, säger Bruce Gordon, ansvarig för sanitetetsfrågor och hälsa vid Världshälsoorganisationen, WHO.

Den informationen behöver nå de människor som själva berörs, enligt en FN-rapport som presenterades på torsdagen. För problemet är framförallt kulturellt, och fattigdom är ingen ursäkt, konstaterar man.

Målet är att hela världens befolkning ska ha tillgång till toaletter år 2025.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.